Προσωπικά εργαλεία

Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού

ΝΕΟ! Διαβάστε την Έκθεση Πεπραγμένων της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων για το 2009 εδώ.
  • Τι είναι η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων και γιατί δημιουργήθηκε; oes

Είναι μια 20μελής ομάδα εφήβων που συγκρότησε ο Συνήγορος του Παιδιού το Φθινόπωρο του 2008 με σκοπό να βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις των παιδιών για θέματα που τα αφορούν. Αποτελείται από αγόρια και κορίτσια 13-17 ετών που προέρχονται από όλες τις Περιφέρειες της χώρας και η θητεία της θα διαρκέσει δύο χρόνια. 

Η ιδέα για τη συγκρότηση μιας τέτοιας ομάδας είχε προκύψει ήδη κατά τις συναντήσεις του Συνηγόρου του Παιδιού με τα παιδιά στις Ημέρες Διαλόγου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Παρόμοιες ομάδες συμβούλων λειτουργούν σε πολλούς Συνηγόρους του Παιδιού στην Ευρώπη.

Διαβάστε εδώ πληροφορίες για τις ομάδες εφήβων συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού σε άλλες χώρες. Διαβάστε επίσης (στα αγγλικά) την έκθεση του ENOC για την προαγωγή της συμμετοχής των παιδιών από τους Ευρωπαίους Συνηγόρους του Παιδιού εδώ.

  • Πώς επιλέχθηκαν τα μέλη;

Ο Συνήγορος του Παιδιού συνεργάστηκε με το ΥΠΕΠΘ, το οποίο απέστειλε σε όλα τα σχολεία της χώρας ενημερωτική επιστολή σχετικά με τη δυνατότητα των μαθητών να δηλώσουν συμμετοχή και παράλληλα ενημερώθηκαν ΜΚΟ που εργάζονται με παιδιά. Η λειτουργία της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων δημοσιοποιήθηκε με μηνύματα στο διαδίκτυο, στον Τύπο και στο ραδιόφωνο. Ο Συνήγορος δημιούργησε με τη συμμετοχή μιας ομάδας μαθητών ραδιοφωνικό σποτ το οποίο παίχθηκε σε ραδιοσταθμούς όλης της χώρας, ύστερα από έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για τη μετάδοσή του ως κοινωνικού μηνύματος.

Η τελική επιλογή των μελών της ομάδας έγινε τον Δεκέμβριο ανάμεσα σε 410 αιτήσεις εφήβων, με κλήρωση, αλλά και με κριτήρια τα οποία να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή ίσου αριθμού κοριτσιών και αγοριών, εφήβων από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, εφήβων με αναπηρίες, μεταναστών, προσφύγων ή από μειονοτικές ομάδες και εφήβων που ζουν μακριά από τις φυσικές τους οικογένειες. Κατά την πρώτη πιλοτική περίοδο λειτουργίας της Ομάδας αποφασίστηκε να δοθεί δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτήν 30 έφηβοι, οι οποίοι συναντώνται μαζί τον Συνήγορο 4 φορές τον χρόνο και ενδιάμεσα επικοινωνούν μεταξύ τους και με άλλα παιδιά και νέους. Όλοι οι έφηβοι που έστειλαν αιτήσεις για συμμετοχή στην ομάδα ενημερώνονται για τις δράσεις της και καλούνται να παίρνουν μέρος στον δημόσιο διάλογο για διάφορα θέματα.

  • Μπορούν να επικοινωνούν με την ομάδα άλλα παιδιά και έφηβοι;

Για να μπορέσει να λειτουργεί συμβουλευτικά προς τον Συνήγορο του Παιδιού, η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων χρειάζεται τις απόψεις και τις προτάσεις και άλλων παιδιών από όλη την Ελλάδα.

Η Ομάδα και οι έφηβοι που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να γίνουν μέλη της αλλά δεν κληρώθηκαν, αποτελούν την Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων και επικοινωνούν μέσα από κλειστό ηλεκτρονικό φόρουμ.

Άλλοι έφηβοι μπορούν να αποστέλλουν τα μηνύματά τους προς την Ομάδα μέσα από τον Συνήγορο του Παιδιού που ενημερώνει τα μέλη της και συζητά μαζί τους σχετικά με αυτά.

Είσοδος


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;