Προσωπικά εργαλεία

Ομάδα και Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου

 

Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού είναι μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών 13-17 ετών που δημιουργείται με σκοπό την έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και τη διάδοση μηνυμάτων σε θέματα που συνδέονται με την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Ο Συνήγορος, εφαρμόζοντας στην πράξη το δικαίωμα των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες που τα αφορούν, επικοινωνεί τακτικά με τους εφήβους συμβούλους του, ακούει με προσοχή τις απόψεις τους και συνεργάζεται μαζί τους για την διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού.

Για πρώτη φορά ο Συνήγορος δημιούργησε Ομάδα Εφήβων Συμβούλων το 2009. Είχε διετή διάρκεια και αποτελείτο από 20 αγόρια και κορίτσια ηλικίας. Επιλέχτηκαν με κλήρωση και κριτήρια, ύστερα από δημόσια πρόσκληση και αποστολή αιτήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε όσα παιδιά δεν είχαν εκλεγεί στην ΟΕΣ δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν στην Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων και να επικοινωνούν με το Συνήγορο και μεταξύ τους μέσα από το κλειστό ηλεκτρονικό φόρουμ που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό. Δείτε το βίντεο κλιπ για την πρώτη ΟΕΣ!

Δείτε παρακάτω όλες τις δράσεις, τις συναντήσεις και τα υλικά των Ομάδων Εφήβων Συμβούλων από το 2009 έως σήμερα!

Το 2011 εκλέχτηκε η δεύτερη Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου που είχε επίσης διετή θητεία, ορισμένα μέλη της μάλιστα συμμετείχαν και σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (για παράδειγμα σε συνάντηση στο Μπέλφαστ και στη Βαρσοβία.

Το 2013 ο Συνήγορος του Παιδιού διοργάνωσε συναντήσεις διαλόγου με εφήβους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος με θέμα το δικαίωμα συμμετοχής.

Τη χρονιά 2014-2015 ο Συνήγορος διοργάνωσε δύο Ομάδες Εφήβων Συμβούλων: 

Η μία Ομάδα είχε θέμα "Περιφέρεια: Απομόνωση ή πρόκληση;". Σε αυτή συμμετείχαν έφηβοι από διάφορες περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας στην προετοιμασία ενός θεατρικού έργου, που παρουσίασε μια θεατρική ομάδα μαθητών της Αθήνας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου τον Απρίλιο του 2015, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η δεύτερη Ομάδα συμμετείχε σε συζητήσεις και παραγωγή ενός βίντεο με θέμα "Τα παιδιά μιλούν για τη βία", στο πλαίσιο δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού. Η Ομάδα επέλεξε να επικεντρωθεί κυρίως στο θέμα της βίας μέσα από τα ΜΜΕ.

Το 2016 η νέα Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου ασχολήθηκε με το θέμα των διακρίσεων στο χώρο της εκπαίδευσης και συμμετείχε στην παραγωγή ταινίας που προβλήθηκε στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού. Πήρε επίσης μέρος στην διοργάνωση Εικονικής Συνέλευσης Μαθητών Σχολείου που διοργανώθηκε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Διαβάστε την Έκθεση Πεπραγμένων της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων για το 2009 εδώ.

Ομάδες Εφήβων Συμβούλων και σχετικές δραστηριότητες αναπτύσσονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τους Συνηγόρους του Παιδιού. Πληροφορίες για τις ομάδες εφήβων συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού που λειτουργούν σε άλλες χώρες μπορείτε να διαβάστε εδώ. Διαβάστε επίσης (στα αγγλικά) την έκθεση του ENOC για την προαγωγή της συμμετοχής των παιδιών από τους Ευρωπαίους Συνηγόρους του Παιδιού εδώ.

Τα νέα της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων

Ημέρα Διαλόγου με τα παιδιά στην Κατερίνη - 10 Απριλίου 2009

Ημέρα Διαλόγου με τα παιδιά στην Κατερίνη - 10 Απριλίου 2009
09/04/2009

O Συνήγορος του Παιδιού σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας Δ/θμιας Εκπαίδευσης του νομού Πιερίας διοργάνωσαν στις 10.4.09 "Ημέρα Διαλόγου με τα Παιδιά".

Περισσότερα…

Οι Προτάσεις των Μαθητών στην Ανοικτή Συζήτηση της Θεσσαλονίκης

Οι Προτάσεις των Μαθητών στην Ανοικτή Συζήτηση της Θεσσαλονίκης
19/03/2009

Οι κυριότερες προτάσεις των μαθητών που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της Ανοικτής Συζήτησης που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15.3.2009.

Περισσότερα…

Δεύτερη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων και Ανοικτή Συζήτηση με Μαθητές στη Θεσσαλονίκη

Δεύτερη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων και Ανοικτή Συζήτηση με Μαθητές στη Θεσσαλονίκη
16/03/2009

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις οργάνωσε το Σαββατοκύριακο 14-15 Μαρτίου 2009 στη Θεσσαλονίκη ο Συνήγορος του Παιδιού, προχωρώντας στον διάλογο με τους εφήβους σχετικά με την εφαρμογή των Δικαιωμάτων του Παιδιού στη χώρα μας.

Περισσότερα…

Βίντεο από τις συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη

16/03/2009

Δείτε και κατεβάστε τα βίντεο από τις δύο εκδηλώσεις του Συνηγόρου του Παιδιού στη Θεσσαλονίκη, 14-15 Μαρτίου 2009.

Περισσότερα…

Συνέντευξη με μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων

02/02/2009

Ο Συνήγορος του Παιδιού ζήτησε από τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων να απαντήσουν σε τρεις ερωτήσεις με αφορμή τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008.

Περισσότερα…

Προγραμματισμός συναντήσεων στη Θεσσαλονίκη

20/01/2009

Στις 14 Μαρτίου 2009 θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η δεύτερη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων και του Συνηγόρου του Παιδιού.

Περισσότερα…

Πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων

Πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων
11/01/2009

Με διάθεση για διάλογο, κέφι και ενθουσιασμό έγινε η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2009 στην Αθήνα.

Περισσότερα…

Επιλέχτηκε η πρώτη Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού

Επιλέχτηκε η πρώτη Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού
18/12/2008

Στις 11 Δεκεμβρίου 2008 έγινε στα γραφεία μας, παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας, η κλήρωση των μελών που θα συμμετέχουν στην Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού.

Περισσότερα…

Βίντεο κλιπ για την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων

Βίντεο κλιπ για την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων
20/11/2008

Μαθητές της Β' τάξης του Καλλιτεχνικού Λυκείου Γέρακα, μαζί με καθηγητή τους, δημιούργησαν ένα βίντεο κλιπ για την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων, χρησιμοποιώντας το ραδιοφωνικό σποτ που φτιάχτηκε πριν λίγο καιρό σε συνεργασία με μια άλλη ομάδα παιδιών.

Περισσότερα…

Ραδιοφωνικό μήνυμα Συνηγόρου του Παιδιού για την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων

01/11/2008

Ο Συνήγορος του Παιδιού δημιούργησε με την συμμετοχή μιας ομάδας μαθητών ένα νέο ραδιοφωνικό σποτ με θέμα την συγκρότηση Ομάδας Εφήβων Συμβούλων, το οποίο παίζεται σε ραδιοσταθμούς όλης της χώρας ύστερα από έγκριση του Ε.Σ.Ρ. για τη μετάδοσή του ως κοινωνικού μηνύματος.

Περισσότερα…

Ενέργειες Εγγράφων
Είσοδος


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;