Προσωπικά εργαλεία

Ομάδα και Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου

 

Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού είναι μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών 13-17 ετών που δημιουργείται με σκοπό την έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και τη διάδοση μηνυμάτων σε θέματα που συνδέονται με την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Ο Συνήγορος, εφαρμόζοντας στην πράξη το δικαίωμα των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες που τα αφορούν, επικοινωνεί τακτικά με τους εφήβους συμβούλους του, ακούει με προσοχή τις απόψεις τους και συνεργάζεται μαζί τους για την διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού.

Για πρώτη φορά ο Συνήγορος δημιούργησε Ομάδα Εφήβων Συμβούλων το 2009. Είχε διετή διάρκεια και αποτελείτο από 20 αγόρια και κορίτσια ηλικίας. Επιλέχτηκαν με κλήρωση και κριτήρια, ύστερα από δημόσια πρόσκληση και αποστολή αιτήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε όσα παιδιά δεν είχαν εκλεγεί στην ΟΕΣ δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν στην Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων και να επικοινωνούν με το Συνήγορο και μεταξύ τους μέσα από το κλειστό ηλεκτρονικό φόρουμ που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό. Δείτε το βίντεο κλιπ για την πρώτη ΟΕΣ!

Δείτε παρακάτω όλες τις δράσεις, τις συναντήσεις και τα υλικά των Ομάδων Εφήβων Συμβούλων από το 2009 έως σήμερα!

Το 2011 εκλέχτηκε η δεύτερη Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου που είχε επίσης διετή θητεία, ορισμένα μέλη της μάλιστα συμμετείχαν και σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (για παράδειγμα σε συνάντηση στο Μπέλφαστ και στη Βαρσοβία.

Το 2013 ο Συνήγορος του Παιδιού διοργάνωσε συναντήσεις διαλόγου με εφήβους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος με θέμα το δικαίωμα συμμετοχής.

Τη χρονιά 2014-2015 ο Συνήγορος διοργάνωσε δύο Ομάδες Εφήβων Συμβούλων: 

Η μία Ομάδα είχε θέμα "Περιφέρεια: Απομόνωση ή πρόκληση;". Σε αυτή συμμετείχαν έφηβοι από διάφορες περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας στην προετοιμασία ενός θεατρικού έργου, που παρουσίασε μια θεατρική ομάδα μαθητών της Αθήνας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου τον Απρίλιο του 2015, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η δεύτερη Ομάδα συμμετείχε σε συζητήσεις και παραγωγή ενός βίντεο με θέμα "Τα παιδιά μιλούν για τη βία", στο πλαίσιο δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού. Η Ομάδα επέλεξε να επικεντρωθεί κυρίως στο θέμα της βίας μέσα από τα ΜΜΕ.

Το 2016 η νέα Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου ασχολήθηκε με το θέμα των διακρίσεων στο χώρο της εκπαίδευσης και συμμετείχε στην παραγωγή ταινίας που προβλήθηκε στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού. Πήρε επίσης μέρος στην διοργάνωση Εικονικής Συνέλευσης Μαθητών Σχολείου που διοργανώθηκε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Διαβάστε την Έκθεση Πεπραγμένων της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων για το 2009 εδώ.

Ομάδες Εφήβων Συμβούλων και σχετικές δραστηριότητες αναπτύσσονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τους Συνηγόρους του Παιδιού. Πληροφορίες για τις ομάδες εφήβων συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού που λειτουργούν σε άλλες χώρες μπορείτε να διαβάστε εδώ. Διαβάστε επίσης (στα αγγλικά) την έκθεση του ENOC για την προαγωγή της συμμετοχής των παιδιών από τους Ευρωπαίους Συνηγόρους του Παιδιού εδώ.

Τα νέα της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων

Νέα Ομάδα και Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων!

Νέα Ομάδα και Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων!
19/12/2010

Ο Συνήγορος του Παιδιού καλεί αγόρια και κορίτσια γεννημένα από το 1994 ως το 1997, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη νέα Ομάδα και την Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων του για την περίοδο 2011-2012.

Περισσότερα…

Παρουσίαση της δράσης της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων

Παρουσίαση της δράσης της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων
24/11/2010

Η εμπειρία των δύο χρόνων λειτουργίας της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, παρουσιάζεται την Τρίτη 30.11.2010 στις 12 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνηγόρου του Πολίτη.

Περισσότερα…

Συνάντηση των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού με εφήβους συμβούλους τους

Συνάντηση των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού με εφήβους συμβούλους τους
11/10/2010

35 έφηβοι, μέλη Ομάδων Εφήβων Συμβούλων από 16 χώρες της ηπείρου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συμμετείχαν σε συζήτηση με Συνηγόρους του Παιδιού από όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού στο Στρασβούργο (6-9 Οκτωβρίου 2010).

Περισσότερα…

Οι Έφηβοι Σύμβουλοι προετοιμάζονται για την Ευρωπαϊκή Συνάντηση με τους Συνηγόρους του Παιδιού

Οι Έφηβοι Σύμβουλοι προετοιμάζονται για την Ευρωπαϊκή Συνάντηση με τους Συνηγόρους του Παιδιού
02/07/2010

Λίγο μετά τις εξετάσεις και στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού συναντήθηκε στην Αθήνα στις 30.6. και 1.7.2010, προετοιμάζοντας τις προτάσεις της για την προγραμματιζόμενη Ευρωπαϊκή Συνάντηση που θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβρη στο Στρασβούργο.

Περισσότερα…

Συζητήσεις για τη βία μεταξύ μαθητών στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα

Συζητήσεις για τη βία μεταξύ μαθητών στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα
27/04/2010

Στις 17 και 24 Απριλίου 2010 διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα συναντήσεις - συζητήσεις του Συνηγόρου του Παιδιού με εφήβους εκπροσώπους σχολείων που κάνουν δράσεις κατά της βίας μεταξύ μαθητών. Στις συναντήσεις συμμετείχαν και μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του.

Περισσότερα…

Έκθεση των δράσεων της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων το 2009

01/04/2010

Οι δράσεις της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού στη διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας της.

Περισσότερα…

Η Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων διευρύνεται

11/03/2010

Ύστερα από ένα χρόνο λειτουργίας της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων, ο Συνήγορος του Παιδιού αποφάσισε να δώσει την δυνατότητα συμμετοχής σε αυτήν και σε άλλους εφήβους. Συγκεκριμένα, ύστερα από κάθε επίσκεψη σε σχολείο ή ίδρυμα παιδικής προστασίας θα δίνεται η ευκαιρία σε όσους εφήβους 14-17 χρόνων το επιθυμούν να κάνουν αίτηση για συμμετοχή στην Κοινότητα, εφόσον ενημερωθούν και αποδεχθούν το πλαίσιο λειτουργίας της.

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εφήβων Συμβούλων Συνηγόρων του Παιδιού

17/01/2010

Δίκτυο που θα βοηθάει την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Εφήβων Συμβούλων τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι Συνήγοροι του Παιδιού της Ευρώπης.

Περισσότερα…

Η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων στο Chatroom

Η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων στο Chatroom
28/11/2009

Την Κυριακή 22.11.2009 η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού παρακολούθησε την παράσταση του έργου εφηβικού θεάτρου "Chatroom" στο θέατρο Χώρα, στην Κυψέλη.

Περισσότερα…

Συζήτηση της Υπουργού Παιδείας με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού

Συζήτηση της Υπουργού Παιδείας με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού
21/11/2009

Την 21η Νοεμβρίου 2009, με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου επισκέφτηκε τον Συνήγορο του Πολίτη και συζήτησε με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού με θέμα «Σχολικοί Κανονισμοί και Δημοκρατική Διοίκηση στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Περισσότερα…

Ενέργειες Εγγράφων
Είσοδος


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;