Προσωπικά εργαλεία

Ομάδα Εφήβων Συμβούλων και Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου

 

H  Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2009. Είχε διετή διάρκεια και αποτελείτο από 20 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 13-17 χρόνων. Επιλέχτηκαν με κλήρωση και κριτήρια, ύστερα από δημόσια πρόσκληση και αποστολή αιτήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε όσα παιδιά δεν είχαν εκλεγεί στην Ο.Ε.Σ. δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν στην Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων και να επικοινωνούν με το Συνήγορο και μεταξύ τους μέσα από το κλειστό ηλεκτρονικό φόρουμ που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό. 

Το 2011 εκλέχτηκε η δεύτερη Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου που είχε επίσης διετή θητεία, ορισμένα μέλη της μάλιστα συμμετείχαν και σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού.

Το 2013 ο Συνήγορος του Παιδιού διοργάνωσε συναντήσεις διαλόγου με εφήβους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος με θέμα το δικαίωμα συμμετοχής.

Το 2015 ο Συνήγορος διοργάνωσε δύο Ομάδες Εφήβων Συμβούλων: 

Η μία Ομάδα είχε θέμα "Περιφέρεια: Απομόνωση ή πρόκληση;". Σε αυτή συμμετείχαν έφηβοι από διάφορες περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας στην προετοιμασία ενός θεατρικού έργου, που παρουσίασε μια θεατρική ομάδα μαθητών της Αθήνας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου τον Απρίλιο του 2015, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η δεύτερη Ομάδα συμμετείχε σε συζητήσεις και παραγωγή ενός βίντεο με θέμα "Τα παιδιά μιλούν για τη βία", στο πλαίσιο δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού. Η Ομάδα επέλεξε να επικεντρωθεί κυρίως στο θέμα της βίας μέσα από τα ΜΜΕ.

Διαβάστε την Έκθεση Πεπραγμένων της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων για το 2009 εδώ.

Ομάδες Εφήβων Συμβούλων και σχετικές δραστηριότητες αναπτύσσονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τους Συνηγόρους του Παιδιού. Πληροφορίες για τις ομάδες εφήβων συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού που λειτουργούν σε άλλες χώρες μπορείτε να διαβάστε εδώ. Διαβάστε επίσης (στα αγγλικά) την έκθεση του ENOC για την προαγωγή της συμμετοχής των παιδιών από τους Ευρωπαίους Συνηγόρους του Παιδιού εδώ.

Τα νέα της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων

Η Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων διευρύνεται

11/03/2010

Ύστερα από ένα χρόνο λειτουργίας της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων, ο Συνήγορος του Παιδιού αποφάσισε να δώσει την δυνατότητα συμμετοχής σε αυτήν και σε άλλους εφήβους. Συγκεκριμένα, ύστερα από κάθε επίσκεψη σε σχολείο ή ίδρυμα παιδικής προστασίας θα δίνεται η ευκαιρία σε όσους εφήβους 14-17 χρόνων το επιθυμούν να κάνουν αίτηση για συμμετοχή στην Κοινότητα, εφόσον ενημερωθούν και αποδεχθούν το πλαίσιο λειτουργίας της.

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εφήβων Συμβούλων Συνηγόρων του Παιδιού

17/01/2010

Δίκτυο που θα βοηθάει την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Εφήβων Συμβούλων τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι Συνήγοροι του Παιδιού της Ευρώπης.

Περισσότερα…

Η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων στο Chatroom

Η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων στο Chatroom
28/11/2009

Την Κυριακή 22.11.2009 η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού παρακολούθησε την παράσταση του έργου εφηβικού θεάτρου "Chatroom" στο θέατρο Χώρα, στην Κυψέλη.

Περισσότερα…

Συζήτηση της Υπουργού Παιδείας με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού

Συζήτηση της Υπουργού Παιδείας με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού
21/11/2009

Την 21η Νοεμβρίου 2009, με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου επισκέφτηκε τον Συνήγορο του Πολίτη και συζήτησε με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού με θέμα «Σχολικοί Κανονισμοί και Δημοκρατική Διοίκηση στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Περισσότερα…

20 χρόνια Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

20 χρόνια Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
19/11/2009

Την 20η Νοεμβρίου 2009 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Περισσότερα…

Αφίσες για την "Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού"

Αφίσες για την "Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού"
18/11/2009

Ο Συνήγορος του Παιδιού, σε συνεργασία με την Ένωση Γραφιστών Ελλάδας, κάλεσε σχεδιαστές να δημιουργήσουν αφίσες με θέμα «Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού», στο πλαίσιο της δράσης «Δημιουργικά κύματα».

Περισσότερα…

Προτάσεις του Συνηγόρου στην Υπουργό Παιδείας για την δημοκρατία στα σχολεία

Προτάσεις του Συνηγόρου στην Υπουργό Παιδείας για την δημοκρατία στα σχολεία
12/11/2009

Ο Συνήγορος του Παιδιού έστειλε στην Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ένα κείμενο με παρατηρήσεις και προτάσεις του με θέμα «Σχολικοί κανονισμοί και δημοκρατική διοίκηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Περισσότερα…

Eπίσκεψη στη Ρόδο και συνάντηση με μαθητές

Eπίσκεψη στη Ρόδο και συνάντηση με μαθητές
06/11/2009

Την Ρόδο επισκέφτηκε στις 5.11.09 ο Συνήγορος του Παιδιού και βρέθηκε κοντά στους μαθητές του 1ου ΓΕΛ και στα παιδιά του Κέντρου Χρονίων Παθήσεων Παίδων "Άγιος Ανδρέας".

Περισσότερα…

Η λειτουργία των γραπτών και άγραφων κανόνων του σχολείου

Η λειτουργία των γραπτών και άγραφων κανόνων του σχολείου
10/07/2009

Εργασία της Ομάδας Αγωγής Υγείας του 3ου Γυμνασίου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα…

Τρίτη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων

Τρίτη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων
05/07/2009

Στις 3 και 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η τρίτη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις διακρίσεις, αξιολογήθηκε το έργο της Ομάδας μέχρι σήμερα και έγινε προγραμματισμός μελλοντικών δράσεων.

Περισσότερα…

Ενέργειες Εγγράφων
Είσοδος


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;