Προσωπικά εργαλεία

Ομάδα και Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου

 

Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού είναι μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών 13-17 ετών που δημιουργείται με σκοπό την έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και τη διάδοση μηνυμάτων σε θέματα που συνδέονται με την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Ο Συνήγορος, εφαρμόζοντας στην πράξη το δικαίωμα των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες που τα αφορούν, επικοινωνεί τακτικά με τους εφήβους συμβούλους του, ακούει με προσοχή τις απόψεις τους και συνεργάζεται μαζί τους για την διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού.

Για πρώτη φορά ο Συνήγορος δημιούργησε Ομάδα Εφήβων Συμβούλων το 2009. Είχε διετή διάρκεια και αποτελείτο από 20 αγόρια και κορίτσια ηλικίας. Επιλέχτηκαν με κλήρωση και κριτήρια, ύστερα από δημόσια πρόσκληση και αποστολή αιτήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε όσα παιδιά δεν είχαν εκλεγεί στην ΟΕΣ δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν στην Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων και να επικοινωνούν με το Συνήγορο και μεταξύ τους μέσα από το κλειστό ηλεκτρονικό φόρουμ που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό. Δείτε το βίντεο κλιπ για την πρώτη ΟΕΣ!

Δείτε παρακάτω όλες τις δράσεις, τις συναντήσεις και τα υλικά των Ομάδων Εφήβων Συμβούλων από το 2009 έως σήμερα!

Το 2011 εκλέχτηκε η δεύτερη Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου που είχε επίσης διετή θητεία, ορισμένα μέλη της μάλιστα συμμετείχαν και σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (για παράδειγμα σε συνάντηση στο Μπέλφαστ και στη Βαρσοβία.

Το 2013 ο Συνήγορος του Παιδιού διοργάνωσε συναντήσεις διαλόγου με εφήβους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος με θέμα το δικαίωμα συμμετοχής.

Τη χρονιά 2014-2015 ο Συνήγορος διοργάνωσε δύο Ομάδες Εφήβων Συμβούλων: 

Η μία Ομάδα είχε θέμα "Περιφέρεια: Απομόνωση ή πρόκληση;". Σε αυτή συμμετείχαν έφηβοι από διάφορες περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας στην προετοιμασία ενός θεατρικού έργου, που παρουσίασε μια θεατρική ομάδα μαθητών της Αθήνας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου τον Απρίλιο του 2015, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η δεύτερη Ομάδα συμμετείχε σε συζητήσεις και παραγωγή ενός βίντεο με θέμα "Τα παιδιά μιλούν για τη βία", στο πλαίσιο δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού. Η Ομάδα επέλεξε να επικεντρωθεί κυρίως στο θέμα της βίας μέσα από τα ΜΜΕ.

Το 2016 η νέα Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου ασχολήθηκε με το θέμα των διακρίσεων στο χώρο της εκπαίδευσης και συμμετείχε στην παραγωγή ταινίας που προβλήθηκε στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού. Πήρε επίσης μέρος στην διοργάνωση Εικονικής Συνέλευσης Μαθητών Σχολείου που διοργανώθηκε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Διαβάστε την Έκθεση Πεπραγμένων της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων για το 2009 εδώ.

Ομάδες Εφήβων Συμβούλων και σχετικές δραστηριότητες αναπτύσσονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τους Συνηγόρους του Παιδιού. Πληροφορίες για τις ομάδες εφήβων συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού που λειτουργούν σε άλλες χώρες μπορείτε να διαβάστε εδώ. Διαβάστε επίσης (στα αγγλικά) την έκθεση του ENOC για την προαγωγή της συμμετοχής των παιδιών από τους Ευρωπαίους Συνηγόρους του Παιδιού εδώ.

Τα νέα της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων

Ημερίδα: Διαδίκτυο και Νέοι

Ημερίδα: Διαδίκτυο και Νέοι
04/11/2011

Μέλη της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού παρουσίασαν ιδέες, απόψεις, εμπειρίες και προτάσεις τους στην ημερίδα με θέμα "Διαδίκτυο και Νέοι" που διοργάνωσε το Δίκτυο Συνεργασίας για την Υποστήριξη των Νέων.

Περισσότερα…

Συνάντηση Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού στην Πολωνία

Συνάντηση Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού στην Πολωνία
13/09/2011

Στη Βαρσοβία της Πολωνίας (14-16/9/2011) έγινε φέτος η ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ΕΝΟC) στο οποίο συμμετέχει ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γ. Μόσχος.

Περισσότερα…

Συνάντηση εφήβων συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού στο Μπέλφαστ

Συνάντηση εφήβων συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού στο Μπέλφαστ
27/07/2011

Στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας διεξήχθη στις 25 και 26 Ιούλη διήμερη συνάντηση του Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού, με τη συμμετοχή και δύο Ελλήνων εφήβων.

Περισσότερα…

Συνταγή για ασφαλή πλοήγηση στο ίντερνετ

Συνταγή για ασφαλή πλοήγηση στο ίντερνετ
19/07/2011

Η συνταγή αυτή προέκυψε μέσα από συζήτηση στο κλειστό ηλεκτρονικό φόρουμ της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού. Ελπίζουμε να την δοκιμάσουν όλοι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν το ίντερνετ!

Περισσότερα…

Καλοκαιρινή συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων

Καλοκαιρινή συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων
06/07/2011

Στην κατασκήνωση πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ στη Μαλακάσα έγινε στις 4-5 Ιουλίου η δεύτερη φετινή συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων, στην οποία συμμετέχουν 20 έφηβοι από διάφορες περιοχές της χώρας.

Περισσότερα…

Διαδίκτυο και έκφραση των απόψεων των παιδιών για τα δικαιώματά τους: έρευνα των εφήβων συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού

Διαδίκτυο και έκφραση των απόψεων των παιδιών για τα δικαιώματά τους: έρευνα των εφήβων συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού
01/07/2011

Μέλη της Ομάδας και της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, από γυμνάσια και λύκεια διαφόρων περιοχών της χώρας, συμμετείχαν στη διεξαγωγή έρευνας με θέμα την έκφραση των απόψεων των παιδιών μέσω του διαδικτύου και την πιθανή προοπτική δημιουργίας ιστολογίου, στο οποίο οι έφηβοι θα μπορούν να γράφουν τις απόψεις τους για διάφορα θέματα σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού.

Περισσότερα…

Ραδιοφωνικό μήνυμα κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών

Ραδιοφωνικό μήνυμα κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών
21/04/2011

Μέλη της Ομάδας και της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού συνεργάστηκαν και δημιούργησαν ένα ηχητικό μήνυμα, με αφορμή την 30η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών.

Περισσότερα…

Μαθητικό περιοδικό Γε.Λ.Α

Μαθητικό περιοδικό Γε.Λ.Α
11/04/2011

Καινούργιο τεύχος του εξαιρετικού ηλεκτρονικού μαθητικού περιοδικού του Γενικού Λυκείου Αλικαρνασσού. Στη συντακτική ομάδα του περιοδικού συμμετέχει μέλος της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων.

Περισσότερα…

Πρώτη συνάντηση της νέας Ομάδας Εφήβων Συμβούλων

Πρώτη συνάντηση της νέας Ομάδας Εφήβων Συμβούλων
28/02/2011

Στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση της νέας Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού για τη διετία 2011-2012.

Περισσότερα…

Επιλέχθηκε η νέα Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού

18/02/2011

Η Ομάδα αποτελείται από αγόρια και κορίτσια ηλικίας 14-17 χρόνων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση για τη διαδικασία επιλογής και τα στοιχεία των αιτήσεων που έλαβε ο Συνήγορος του Παιδιού.

Περισσότερα…

Ενέργειες Εγγράφων
Είσοδος


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;