Προσωπικά εργαλεία

Ομάδα και Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου

 

Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού είναι μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών 13-17 ετών που δημιουργείται με σκοπό την έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και τη διάδοση μηνυμάτων σε θέματα που συνδέονται με την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Ο Συνήγορος, εφαρμόζοντας στην πράξη το δικαίωμα των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες που τα αφορούν, επικοινωνεί τακτικά με τους εφήβους συμβούλους του, ακούει με προσοχή τις απόψεις τους και συνεργάζεται μαζί τους για την διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού.

Για πρώτη φορά ο Συνήγορος δημιούργησε Ομάδα Εφήβων Συμβούλων το 2009. Είχε διετή διάρκεια και αποτελείτο από 20 αγόρια και κορίτσια ηλικίας. Επιλέχτηκαν με κλήρωση και κριτήρια, ύστερα από δημόσια πρόσκληση και αποστολή αιτήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε όσα παιδιά δεν είχαν εκλεγεί στην ΟΕΣ δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν στην Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων και να επικοινωνούν με το Συνήγορο και μεταξύ τους μέσα από το κλειστό ηλεκτρονικό φόρουμ που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό. Δείτε το βίντεο κλιπ για την πρώτη ΟΕΣ!

Δείτε παρακάτω όλες τις δράσεις, τις συναντήσεις και τα υλικά των Ομάδων Εφήβων Συμβούλων από το 2009 έως σήμερα!

Το 2011 εκλέχτηκε η δεύτερη Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου που είχε επίσης διετή θητεία, ορισμένα μέλη της μάλιστα συμμετείχαν και σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (για παράδειγμα σε συνάντηση στο Μπέλφαστ και στη Βαρσοβία.

Το 2013 ο Συνήγορος του Παιδιού διοργάνωσε συναντήσεις διαλόγου με εφήβους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος με θέμα το δικαίωμα συμμετοχής.

Τη χρονιά 2014-2015 ο Συνήγορος διοργάνωσε δύο Ομάδες Εφήβων Συμβούλων: 

Η μία Ομάδα είχε θέμα "Περιφέρεια: Απομόνωση ή πρόκληση;". Σε αυτή συμμετείχαν έφηβοι από διάφορες περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας στην προετοιμασία ενός θεατρικού έργου, που παρουσίασε μια θεατρική ομάδα μαθητών της Αθήνας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου τον Απρίλιο του 2015, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η δεύτερη Ομάδα συμμετείχε σε συζητήσεις και παραγωγή ενός βίντεο με θέμα "Τα παιδιά μιλούν για τη βία", στο πλαίσιο δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού. Η Ομάδα επέλεξε να επικεντρωθεί κυρίως στο θέμα της βίας μέσα από τα ΜΜΕ.

Το 2016 η νέα Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου ασχολήθηκε με το θέμα των διακρίσεων στο χώρο της εκπαίδευσης και συμμετείχε στην παραγωγή ταινίας που προβλήθηκε στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού. Πήρε επίσης μέρος στην διοργάνωση Εικονικής Συνέλευσης Μαθητών Σχολείου που διοργανώθηκε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Διαβάστε την Έκθεση Πεπραγμένων της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων για το 2009 εδώ.

Ομάδες Εφήβων Συμβούλων και σχετικές δραστηριότητες αναπτύσσονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τους Συνηγόρους του Παιδιού. Πληροφορίες για τις ομάδες εφήβων συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού που λειτουργούν σε άλλες χώρες μπορείτε να διαβάστε εδώ. Διαβάστε επίσης (στα αγγλικά) την έκθεση του ENOC για την προαγωγή της συμμετοχής των παιδιών από τους Ευρωπαίους Συνηγόρους του Παιδιού εδώ.

Τα νέα της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων

Ημέρα Διαλόγου με εφήβους στη Θεσσαλονίκη

Ημέρα Διαλόγου με εφήβους στη Θεσσαλονίκη
29/04/2013

Στις 26 και 27.4.2013 ο Συνήγορος του Παιδιού συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με 25 εφήβους, μαθητές από διάφορα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και συζήτησε μαζί τους σχετικά με τα δικαιώματα συμμετοχής των παιδιών και ιδίως το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης τους.

Περισσότερα…

Νέα Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων 2013 και δράση του Συνηγόρου του Παιδιού!

16/03/2013

Αν είσαι μαθήτρια ή μαθητής 13-17 χρόνων μπορείς να γίνεις μέλος της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων 2013 του Συνηγόρου του Παιδιού και να συμμετέχεις στη δράση «Με τη συμμετοχή μας, απαντάμε στη βία, τη σιωπή και την ανασφάλεια!». Στείλε την αίτηση και δήλωσε συμμετοχή!

Περισσότερα…

«Οι μαθητές ανταλλάσσουν εμπειρίες και απόψεις για τη βία στο σχολείο»

«Οι μαθητές ανταλλάσσουν εμπειρίες και απόψεις για τη βία στο σχολείο»
04/03/2013

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο, ο Συνήγορος του Παιδιού συμμετείχε σε εκδήλωση-συζήτηση με μαθητές 10 σχολείων από διάφορες περιοχές της χώρας με θέμα: «Οι μαθητές ανταλλάσσουν εμπειρίες και απόψεις για τη βία στο σχολείο».

Περισσότερα…

Δημόσια Δήλωση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού

Δημόσια Δήλωση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού
19/11/2012

"Ξέρουμε ότι η χώρα μας περνάει δύσκολους καιρούς. Οι δύσκολοι καιροί όμως δεν εμποδίζουν τα μεγάλα πράγματα. Ούτε δικαιολογούν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών", τονίζεται μεταξύ άλλων σε Δημόσια Δήλωση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, που εκδόθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της και την 20η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Περισσότερα…

Συνάντηση Εφήβων Συμβούλων των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού στη Βαρσοβία

Συνάντηση Εφήβων Συμβούλων των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού στη Βαρσοβία
14/09/2012

Στις 29-31 Αυγούστου συναντήθηκαν στη Βαρσοβία έφηβοι σύμβουλοι από οκτώ χώρες για να συζητήσουν σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα και των παιδιών που έρχονται σε σύγκρουση με τον νόμο. Στη συνάντηση συμμετείχαν και δύο έφηβες από την Ελληνική Ομάδα Εφήβων Συμβούλων.

Περισσότερα…

5η συνάντηση Ομάδας Εφήβων Συμβούλων

5η συνάντηση Ομάδας Εφήβων Συμβούλων
13/07/2012

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να μάθουν να σέβονται και να υποστηρίζουν τα δικαιώματα των άλλων, ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης, υποστήριξαν οι έφηβοι σύμβουλοι του Συνηγόρου του Παιδιού στην 5η συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 2 και 3 Ιουλίου 2012.

Περισσότερα…

Οι συνέπειες της κρίσης στη ζωή των μαθητών: έρευνα των εφήβων συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού

21/05/2012

Αποτελέσματα της έρευνας των εφήβων συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού για τις συνέπειες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στη ζωή των μαθητών και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπισή τους.

Περισσότερα…

4η συνάντηση Ομάδας Εφήβων Συμβούλων

4η συνάντηση Ομάδας Εφήβων Συμβούλων
20/05/2012

Η Ομάδα συναντήθηκε για 4η φορά στην Αθήνα (28-29 Απριλίου 2012) και συζήτησε τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε με θέμα τις συνέπειες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στη ζωή των μαθητών, τα δικαιώματα των παιδιών που διαμένουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

Περισσότερα…

H Ομάδα Εφήβων Συμβούλων απέναντι στην κρίση

H Ομάδα Εφήβων Συμβούλων απέναντι στην κρίση
12/12/2011

Με θέματα που σχετίζονται με τη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική κρίση ασχολήθηκε στη συνάντησή της στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού.

Περισσότερα…

Η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων μιλάει στους "Ερευνητές"

Η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων μιλάει στους "Ερευνητές"
19/11/2011

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού (20 Νοεμβρίου), μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων μίλησαν στην ένθετη παιδική εφημερίδα της Καθημερινής "Ερευνητές".

Περισσότερα…

Ενέργειες Εγγράφων
Είσοδος


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;