Προσωπικά εργαλεία

Ομάδα Εφήβων Συμβούλων και Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου

 

H  Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2009. Είχε διετή διάρκεια και αποτελείτο από 20 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 13-17 χρόνων. Επιλέχτηκαν με κλήρωση και κριτήρια, ύστερα από δημόσια πρόσκληση και αποστολή αιτήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε όσα παιδιά δεν είχαν εκλεγεί στην Ο.Ε.Σ. δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν στην Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων και να επικοινωνούν με το Συνήγορο και μεταξύ τους μέσα από το κλειστό ηλεκτρονικό φόρουμ που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό. 

Το 2011 εκλέχτηκε η δεύτερη Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου που είχε επίσης διετή θητεία, ορισμένα μέλη της μάλιστα συμμετείχαν και σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού.

Το 2013 ο Συνήγορος του Παιδιού διοργάνωσε συναντήσεις διαλόγου με εφήβους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος με θέμα το δικαίωμα συμμετοχής.

Το 2015 ο Συνήγορος διοργάνωσε δύο Ομάδες Εφήβων Συμβούλων: 

Η μία Ομάδα είχε θέμα "Περιφέρεια: Απομόνωση ή πρόκληση;". Σε αυτή συμμετείχαν έφηβοι από διάφορες περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας στην προετοιμασία ενός θεατρικού έργου, που παρουσίασε μια θεατρική ομάδα μαθητών της Αθήνας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου τον Απρίλιο του 2015, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η δεύτερη Ομάδα συμμετείχε σε συζητήσεις και παραγωγή ενός βίντεο με θέμα "Τα παιδιά μιλούν για τη βία", στο πλαίσιο δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού. Η Ομάδα επέλεξε να επικεντρωθεί κυρίως στο θέμα της βίας μέσα από τα ΜΜΕ.

Διαβάστε την Έκθεση Πεπραγμένων της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων για το 2009 εδώ.

Ομάδες Εφήβων Συμβούλων και σχετικές δραστηριότητες αναπτύσσονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τους Συνηγόρους του Παιδιού. Πληροφορίες για τις ομάδες εφήβων συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού που λειτουργούν σε άλλες χώρες μπορείτε να διαβάστε εδώ. Διαβάστε επίσης (στα αγγλικά) την έκθεση του ENOC για την προαγωγή της συμμετοχής των παιδιών από τους Ευρωπαίους Συνηγόρους του Παιδιού εδώ.

Τα νέα της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων

Let's talk young! Μιλάμε για τη βία!

Let's talk young! Μιλάμε για τη βία!
23/07/2015

Να καταγραφεί η φωνή των παιδιών και των νέων σχετικά με το πώς η βία επηρεάζει τη ζωή τους και να ακουστεί στον δημόσιο διάλογο, στα μέσα ενημέρωσης και στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ο στόχος της φετινής δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού. Στη δράση συμμετέχουν ομάδες εφήβων από 11 χώρες (Εσθονία, Μάλτα, Γαλλία, Γεωργία, Κροατία, Κύπρος, Αζερμπαϊτζάν, Ιταλία, Βέλγιο, Σουηδία, Ελλάδα).

Περισσότερα…

Συμβουλές για ασφαλή πλόγηση στο ίντερνετ!

Συμβουλές για ασφαλή πλόγηση στο ίντερνετ!
11/02/2014

Με αφορμή και την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού σας προτείνει...

Περισσότερα…

Έφηβοι συζητούν με ενήλικες σε θέσεις ευθύνης

Έφηβοι συζητούν με ενήλικες σε θέσεις ευθύνης
28/06/2013

Στις 27 Ιουνίου 2013, έφηβοι σύμβουλοι του Συνηγόρου του Παιδιού συζήτησαν με ενήλικες που κατέχουν σημαντικές θέσεις και λαμβάνουν αποφάσεις σε θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους νέους. Η συζήτηση αφορούσε το δικαίωμα συμμετοχής των παιδιών, ιδίως ως απάντηση στη βία, τη σιωπή και την ανασφάλεια που βιώνουν την εποχή αυτή οι νέοι.

Περισσότερα…

Ημέρα Διαλόγου με εφήβους στην Αθήνα

Ημέρα Διαλόγου με εφήβους στην Αθήνα
12/05/2013

Η δεύτερη φετινή Ημέρα Διαλόγου του Συνηγόρου του Παιδιού με εφήβους από διάφορα σχολεία, διοργανώθηκε το Μάη του 2013 στην Αθήνα.

Περισσότερα…

Ημέρα Διαλόγου με εφήβους στη Θεσσαλονίκη

Ημέρα Διαλόγου με εφήβους στη Θεσσαλονίκη
29/04/2013

Στις 26 και 27.4.2013 ο Συνήγορος του Παιδιού συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με 25 εφήβους, μαθητές από διάφορα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και συζήτησε μαζί τους σχετικά με τα δικαιώματα συμμετοχής των παιδιών και ιδίως το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης τους.

Περισσότερα…

Νέα Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων 2013 και δράση του Συνηγόρου του Παιδιού!

16/03/2013

Αν είσαι μαθήτρια ή μαθητής 13-17 χρόνων μπορείς να γίνεις μέλος της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων 2013 του Συνηγόρου του Παιδιού και να συμμετέχεις στη δράση «Με τη συμμετοχή μας, απαντάμε στη βία, τη σιωπή και την ανασφάλεια!». Στείλε την αίτηση και δήλωσε συμμετοχή!

Περισσότερα…

«Οι μαθητές ανταλλάσσουν εμπειρίες και απόψεις για τη βία στο σχολείο»

«Οι μαθητές ανταλλάσσουν εμπειρίες και απόψεις για τη βία στο σχολείο»
04/03/2013

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο, ο Συνήγορος του Παιδιού συμμετείχε σε εκδήλωση-συζήτηση με μαθητές 10 σχολείων από διάφορες περιοχές της χώρας με θέμα: «Οι μαθητές ανταλλάσσουν εμπειρίες και απόψεις για τη βία στο σχολείο».

Περισσότερα…

Δημόσια Δήλωση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού

Δημόσια Δήλωση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού
19/11/2012

"Ξέρουμε ότι η χώρα μας περνάει δύσκολους καιρούς. Οι δύσκολοι καιροί όμως δεν εμποδίζουν τα μεγάλα πράγματα. Ούτε δικαιολογούν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών", τονίζεται μεταξύ άλλων σε Δημόσια Δήλωση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, που εκδόθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της και την 20η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Περισσότερα…

Συνάντηση Εφήβων Συμβούλων των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού στη Βαρσοβία

Συνάντηση Εφήβων Συμβούλων των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού στη Βαρσοβία
14/09/2012

Στις 29-31 Αυγούστου συναντήθηκαν στη Βαρσοβία έφηβοι σύμβουλοι από οκτώ χώρες για να συζητήσουν σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα και των παιδιών που έρχονται σε σύγκρουση με τον νόμο. Στη συνάντηση συμμετείχαν και δύο έφηβες από την Ελληνική Ομάδα Εφήβων Συμβούλων.

Περισσότερα…

5η συνάντηση Ομάδας Εφήβων Συμβούλων

5η συνάντηση Ομάδας Εφήβων Συμβούλων
13/07/2012

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να μάθουν να σέβονται και να υποστηρίζουν τα δικαιώματα των άλλων, ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης, υποστήριξαν οι έφηβοι σύμβουλοι του Συνηγόρου του Παιδιού στην 5η συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 2 και 3 Ιουλίου 2012.

Περισσότερα…

Ενέργειες Εγγράφων
Είσοδος


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;