Προσωπικά εργαλεία

«Οι μαθητές ανταλλάσσουν εμπειρίες και απόψεις για τη βία στο σχολείο»

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο, ο Συνήγορος του Παιδιού συμμετείχε σε εκδήλωση-συζήτηση με μαθητές 10 σχολείων από διάφορες περιοχές της χώρας με θέμα: «Οι μαθητές ανταλλάσσουν εμπειρίες και απόψεις για τη βία στο σχολείο».

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με το Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο.

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος συντόνισε τις παρουσιάσεις των μαθητών που υλοποιούν δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στο σχολείο. Τα σχολεία αυτά επιλέχτηκαν από τα 40 συνολικά που είχαν εκφράσει επιθυμία να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Δείτε όλα τα σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον εδώ.

6.3.2013Οι παρουσιάσεις είχαν μεγάλο ενδιαφέρον και ανέδειξαν διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι μαθητές μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές των προσπαθειών για ένα σχολείο πιο ασφαλές, ελκυστικό και συμμετοχικό. Επίσης, ακούστηκαν οι προτάσεις των μαθητών σχετικά με τον ρόλο των εκπαιδευτικών, τη λειτουργία του σχολείου και το πως θα διασφαλίζεται η ακρόαση των απόψεων των μαθητών, η συμμετοχή τους στη σχολική ζωή και η προστασία των δικαιωμάτων τους. Τη συζήτηση έκλεισε συνοψίζοντας τα σημαντικότερα σημεία,  ο Διευθυντής της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Γιώργος Νικολαϊδης. Οι παρουσιάσεις των μαθητών θα αναρτηθούν σύντομα στο σάιτ μας.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στη συζήτηση προέρχονταν από τα παρακάτω σχολεία:

ΓΕΛ Πεύκων Θεσσαλονίκης, ΓΕΛ Δεμενίκων Αχαϊας, ΓΕΛ Βάμου Χανίων, 1ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου, Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, 4ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, 11ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής, 2ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου, 3ο Γυμνάσιο Γέρακα. 

Ο Συνήγορος θέλει να συνεχίσει την επικοινωνία και συνεργασία του με όλα τα σχολεία που εξέφρασαν επιθυμία να συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή, όπως και με τα γραφεία αγωγής υγείας και σχολικών δραστηριοτήτων που διευκόλυναν τον εντοπισμό των σχολείων όπου υλοποιούνται καλές πρακτικές.

Επίσης, ξεκινά τη δράση «Με τη συμμετοχή μας, απαντάμε στη βία, τη σιωπή και την ανασφάλεια!», που απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια που έχουν γεννηθεί από το 1996 ως το 2000. Οι μαθητές που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα μπορούν να γίνουν μέλη της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου, να συζητούν μέσα από κλειστό ηλεκτρονικό φόρουμ για θέματα ενδιαφέροντός τους, και να πάρουν μέρος σε ερευνητικές δραστηριότητες. Ορισμένοι από αυτούς, θα συμμετάσχουν σε Ημέρες Διαλόγου που θα διεξαχθούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στους προσεχείς μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι έφηβοι μπορούν να συμπληρώνουν και να αποστέλλουν στον Συνήγορο τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπάρχει εδώ