Προσωπικά εργαλεία

Ταινίες για την κρίση, φτιαγμένες από παιδιά και νέους!

32 παιδιά και νέοι σε 8 περιοχές της Ευρώπης, έφτιαξαν μικρές ταινίες για το πώς η οικονομική κρίση και η λιτότητα επηρεάζει τη ζωή τους! 20 από αυτές τις ταινίες προβλήθηκαν στην Αθήνα (28 Μαρτίου 2015, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης) και τη Θεσσαλονίκη (9 Μαίου 2015, Village Cinemas στο Λιμάνι).

Ο David στην Αγγλία αγωνίζεται να επικοινωνήσει αλλά η φωνή του έχει σιγήσει λόγω των περικοπών στη χρηματοδότηση των λογοθεραπειών του. Μια οικογένεια στη Χάγη στηρίζεται σε «τράπεζα τροφίμων» για να αποφύγει την πείνα, ενώ ο Matteo αναγκάζεται να κάνει επιλογές, καθώς η τιμή των σχολικών βιβλίων στην Ιταλία αυξάνεται συνεχώς. Στο Βέλγιο η θέρμανση και ο φωτισμός δεν αποτελούν αυτονόητα αγαθά για πολλές οικογένειες.Ο Youcef περιηγείται στη Μασσαλία με τα δύο πρόσωπα, το «φωτεινό» για τους τουρίστες και το όλο και πιο «σκοτεινό» της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνουν τα παιδιά.

Στο πλαίσιο της δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού «Η λιτότητα δαγκώνει: φωνές παιδιών», μέσα από δημιουργικά εργαστήρια παιδιά και έφηβοι είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν τις δικές τους μικρές ταινίες και να εκφράσουν μέσω μουσικής, φωτογραφιών, ήχων, κινουμένων σχεδίων και άλλων τεχνικών, τις απόψεις τους για τις διαφορετικές όψεις των επιπτώσεων της κρίσης στα δικαιώματά τους. Τρεις από τις ταινίες αυτές δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Αθήνας.

Στόχος του Συνηγόρου του Παιδιού είναι να αναδειχθεί η οπτική των ίδιων των παιδιών στο θέμα της κρίσης, να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας όσον αφορά τα παιδιά και τους νέους και να βρούμε προτάσεις για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών!

Στις προβολές, που είχαν ελεύθερη είσοδο, προβλήθηκαν 20 επιλεγμένες δίλεπτες ταινίες, με ενδιάμεσα διαλείμματα και στο τέλος συζήτηση με τα παιδιά και τους μεγάλους, ενώ μοιράστηκαν και έντυπα στα οποία μπορούσε όποιος ήθελε να γράψει πώς του φάνηκαν οι ταινίες και άλλα σχόλια και ιδέες.

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση στην Αθήνα (Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης)

ekdilosi Kakogianni4

 β’ προβολή 18.30 – 20.00

 ekdilosi Kakogianni3

α’ προβολή: 16.30 – 18.00


Φωτογραφίες από την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (Σάββατο 9 Μαΐου 2015, Village Cinemas στο Λιμάνι, 17.00 - 18.30)

austerity-salonica1

austerity-salonica2