Προσωπικά εργαλεία

Ταινία για την ισότητα στην εκπαίδευση, από εφήβους συμβούλους Συνηγόρων του Παιδιού

Ομάδες εφήβων από τη Γαλλία, τη Γεωργία, την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Σκωτία και την Ελλάδα δημιούργησαν ένα βίντεο με μηνύματά τους για το δικαίωμα όλων των παιδιών στις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, συμμετέχοντας στην κινηματογράφηση και το μοντάζ, καθώς και ένα μικρό “ντοκιμαντέρ” από τα γυρίσματα, στο οποίο μιλάνε για τα κίνητρα συμμετοχής τους στη φετινή δράση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού!

Στην ομάδα εφήβων συμβούλων του Έλληνα Συνηγόρου του Παιδιού συμμετείχαν 11 κορίτσια και αγόρια από λύκεια της Αττικής, μεταξύ των οποίων ασυνόδευτοι πρόσφυγες και έφηβη με αναπηρία. Οι έφηβοι συναντήθηκαν με τον Συνήγορο, επισκέφθηκαν ένα κέντρο εκπαίδευσης τυφλών, όπου συνομίλησαν με συνομηλίκους τους και συμμετείχαν σε παιχνίδια προσομοίωσης, και έναν ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων, όπου γνώρισαν τα φιλοξενούμενα παιδιά, έπαιξαν και δημιούργησαν ένα συλλογικό κολλάζ για την ισότητα στην εκπαίδευση. 

Από τα θέματα που επεξεργάστηκαν διάλεξαν τελικά να μιλήσουν ιδιαίτερα για τις τέχνες, τις διακρίσεις (εις βάρος των παιδιών Ρομά ή των οικονομικά ασθενέστερων), την αναπηρία και τη συμμετοχή των προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση

"Οι ίσες ευκαιρίες δεν πρέπει να είναι θέμα τύχης ή σύμπτωσης. Οι ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση πρέπει να διασφαλίζονται σε όλα τα παιδιά και τους νέους ανεξάρτητα από την προσωπική, κοινωνική, πολιτιστική, θρησκευτική ή άλλη κατάστασή τους... Η εκπαίδευση πρέπει να μας δίνει δεξιότητες και όχι μόνο γνώσεις..." (λόγια εφήβων που συμμετείχαν στη δράση)

Οι ταινίες παρουσιάστηκαν στο 20ο Ετήσιο Συνέδριο των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από 35 Συνηγόρους όλης τς Ευρώπης. Εκεί οι Συνήγοροι υιοθέτησαν και τη Δημόσια Θέση με τίτλο "Ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση".

Δείτε τις ταινίες!

Βίντεο 31'

 

 "Making of"  9' (τα γυρίσματα)

 

Βίντεο 7'

 

Ο Συνήγορος συμμετείχε φέτος για 6η φορά στη συμμετοχική αυτή δράση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού. Επιδίωξη του Δικτύου είναι η ενεργή εμπλοκή παιδιών στο έργο των Ευρωπαίων Συνηγόρων, η ακρόαση των εμπειριών, προβληματισμών και προτάσεών τους για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων τους καθώς και η ανάδειξη των απόψεών τους σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Διαβάστε περισσότερα:

Δημόσια θέση του ENOC "Ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση"

Για τη δράση συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων Συνηγόρων του Παιδιού (ENYA) το 2016