Προσωπικά εργαλεία

Συνάντηση Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού στην Πολωνία

Στη Βαρσοβία της Πολωνίας (14-16/9/2011) έγινε φέτος η ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ΕΝΟC) στο οποίο συμμετέχει ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γ. Μόσχος.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα φιλοξενίας και περίθαλψης. Παρουσιάστηκε η έρευνα που έγινε από το ENOC σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τα προβλήματα που διαπιστώνονται και την προώθηση των Οδηγιών του ΟΗΕ για την εναλλακτική φροντίδα των παιδιών και των Συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα των Παιδιών που ζουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού, μεταξύ των οποίων και δύο έφηβοι από την Ελλάδα. Οι έφηβοι παρουσίασαν προτάσεις τους για τα δικαιώματα του παιδιού στην εκπαίδευση και την υγεία, για την προστασία από τη βία και τη χρήση του διαδικτύου. Τις προτάσεις αυτές είχαν επεξεργαστεί σε πρόσφατη συνάντηση στο Μπέλφαστ και σε παλαιότερη συνάντηση στο Στρασβούργο. Τη μετακίνηση των Ελλήνων εφήβων συμβούλων υποστήριξε η Aegean Airlines.

Απόφαση της συνέλευσης των Συνηγόρων του Παιδιού ήταν τη χρονιά αυτή να δοθεί έμφαση σε ζητήματα σχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για την φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη. Το θέμα αυτό θα είναι το κεντρικό του ερχόμενου ετήσιου συνεδρίου που θα διεξαχθεί τον Οκτώβρη του 2012 στην Κύπρο, οπότε την προεδρεία του Δικτύου θα αναλάβει  η Κυπρία Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά.

Επίσης αποφασίστηκε να προετοιμαστεί δημόσια θέση του ENOC σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα προστασίας και περίθαλψης.

Δείτε εδώ τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της έρευνας του ΕΝOC, σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα στην Ελλάδα.

  
Ενέργειες Εγγράφων