Προσωπικά εργαλεία

Πρώτη συνάντηση της νέας Ομάδας Εφήβων Συμβούλων

Στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση της νέας Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού για τη διετία 2011-2012.

Πρώτη συνάντηση της νέας Ομάδας Εφήβων Συμβούλων

Η νέα Ομάδα Εφήβων Συμβούλων

Στη συνάντηση συμμετείχαν 19 από τα 21 μέλη της νέας Ομάδας. Η επιλογή τους είχε γίνει πριν λίγες ημέρες, από τις 250 αιτήσεις που είχαν στείλει έφηβοι από όλη την Ελλάδα, με κλήρωση και με βάση κριτήρια ώστε να υπάρχει ανάλογη συμμετοχή των δύο φύλων, μαθητών γυμνασίων και λυκείων, από διάφορες περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένων εφήβων μεταναστών, αναπήρων και εφήβων που διαμένουν σε ιδρύματα.

Στην αρχή της συνάντησης οι έφηβοι της 1ης Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού (2009-2010) μίλησαν στους εφήβους της νέας Ομάδας για την εμπειρία της συμμετοχής τους στην Ομάδα. Έπειτα τα μέλη της νέας Ομάδας γνωρίστηκαν μεταξύ τους και συζήτησαν για τις προσδοκίες τους. Επίσης παρουσιάστηκαν τα Δικαιώματα του Παιδιού, το έργο του Συνηγόρου του Παιδιού και της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις προτεραιότητες και τους τρόπους δουλειάς και επικοινωνίας της Ομάδας. Τέλος οι έφηβοι συμμετείχαν σε παιχνίδια ρόλων και συζήτησαν για το συμφωνητικό συνεργασίας. Η συνάντηση έκλεισε με προτάσεις για τα ερχόμενα βήματα και αξιολόγηση.

Συνάντηση 26.2.2011 οι δύο ΟΕΣ

Ανάμεσα στα θέματα που πρότειναν οι έφηβοι να ασχοληθούν στα επόμενα δύο χρόνια είναι: η ενημέρωση των παιδιών για τα δικαιώματά τους και τους τρόπους προάσπισής τους, η βελτίωση των σχέσεων μαθητών - καθηγητών στο σχολείο, ουσιαστική λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων, η καταπολέμηση των διακρίσεων και της βίας στο σχολείο, η υποστήριξη των αδυνάτων και η ειδική φροντίδα των μαθητών με αναπηρίες, το ζήτημα της επιλογής σημαιοφόρων, οι φοβίες των παιδιών, η κατανόηση και επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονέων, ο υπερπροστατευτισμός, η προστασία από τη βία στην οικογένεια, τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζουν οι γονείς τους, "νέα" (θετή ή ανάδοχη) οικογένεια,΄η βοήθεια στα εγκαταλειμμένα παιδιά, τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα, προστασία των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, ο σεβασμός της διαφορετικότητας μέσα στην κοινωνία κ.ά.

Η Ομάδα συζήτησε επίσης την προοπτική δημοσιοποίησης απόψεων, πιθανά και μέσω ιστολογίου, τη διάδοση μηνυμάτων μέσω διαδικτύου και ραδιοφώνου, τη δημιουργία μικρών βίντεο με στόχο την καλύτερη εμπέδωση των δικαιωμάτων, τη συλλογή και διάδοση πληροφοριών στα σχολεία που φοιτούν οι έφηβοι κ.ά.

Για όλα αυτά θα υπάρξει συνεργασία και με τα μέλη της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων, που αποτελείται από όλα τα παιδιά που έστειλαν πρόσφατα αιτήσεις για να γίνουν μέλη της Ομάδας.

Η φιλοξενία των εφήβων και των συνοδών τους που μετακινήθηκαν από άλλες πόλεις στην Αθήνα για την συνάντηση προσφέρθηκε δωρεάν από την Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας και το ξενοδοχείο Airotel Parthenon. Η αεροπορική μετακίνησή τους από διάφορες περιοχές της χώρας χορηγήθηκε από την εταιρεία Aegean Airlines.

Μέλη της νέας Ομάδας και περιοχές διαμονής τους.

Δελτίο Τύπου

Πρόγραμμα 1ης συνάντησης