Προσωπικά εργαλεία

Ο Συνήγορος του Παιδιού για 8η χρονιά στο Κάμερα Ζιζάνιο!

Ο Συνήγορος του Παιδιού συνεργάστηκε και φέτος με το Κάμερα Ζιζάνιο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και έδωσε βραβείο στην ταινία "Ράγες της Σιωπής" που μιλάει για τη διαφορετικότητα, την αναπηρία, τα δικαιώματα των παιδιών στη συμμετοχή, την έκφραση και την επικοινωνία.

Δείτε τα βραβεία του Συνηγόρου στα προηγούμενα Κάμερα Ζιζάνιο: 2013, 2011, 2010, 2009

Η συμμετοχή στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα ήταν φέτος μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά και η επιλογή ανάμεσα σε πολλές και ενδιαφέρουσες ταινίες ήταν πολύ δύσκολη! Οι ταινίες των παιδιών μιλάνε για πολλά και διάφορα θέματα που τα απασχολούν: την αναγκαστική μετανάστευση λόγω της κρίσης, με τη διάλυση της οικογένειας και της παρέας τους, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τη διαφορετικότητα, τη βίαιη κοινωνία που μεταφέρεται σε ένα βίαιο μικρόκοσμο του σχολείου, την εικονική, επίσης βίαιη, πραγματικότητα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

2oΠΠΓυμνάσιο Θεσ/κηςΟ Συνήγορος του Παιδιού έδωσε φέτος βραβείο στην ταινία «Στις ράγες της σιωπής» του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, γιατί με έναν πολύ έξυπνο τρόπο, βασισμένο σε σοβαρή δουλειά υποδομής που έχει προηγηθεί με τους μαθητές, μιλά για την διαφορετικότητα και την αναπηρία, αλλά και για το δικαίωμα στη συμμετοχή, στην έκφραση, στην επικοινωνία και στα συναισθήματα των εφήβων. Ελπίζουμε τα σχολεία, οι μαθητές, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι γονείς, να συνεχίσουν να απαντούν στις αντιξοότητες με δημιουργικότητα και συνεργασία!


Διαβάστε τι μας λένε τα παιδιά-δημιουργοί και πρωταγωνιστές της ταινίας:

Μπέρτολτ Μπρέχτ

Άλλαξε τον κόσμο: τό´χει ανάγκη…

Xρειάζονται πολλά, τον κόσμο για ν’ αλλάξεις:
Oργή κι επιμονή. Γνώση κι αγανάχτηση.
Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά.
Ψυχρή υπομονή, κι ατέλειωτη καρτερία.
Kατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου.
Mονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε.

Aπόσπασμα από το θεατρικό έργο "Η απόφαση" (1930)

Οι άνθρωποι είναι σκληροί και πολύ σπάνια εκδηλώνουν αισθήματα αγάπης και ανθρωπιάς για τον άλλο, ειδικά όταν είναι διαφορετικός. Τους κυνηγά ο χρόνος, γιατί οι άνθρωποι είναι πολυάσχολοι. Δεν έχουν διάθεση, γιατί στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι έχουν προβλήματα.Δεν ενδιαφέρονται, γιατί έτσι είναι η εποχή για τους ανθρώπους, αδιάφορη...

Το 2ο πρότυπο πειραματικό γυμνάσιο θεσσαλονίκης θέλει να φωνάξει ότι: όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι είμαστε ίσοι. Δεν αρκεί, όμως, να φωνάξει ένας. Πρέπει να γίνουμε πολλοί και να το κάνουμε πράξη, καθημερινή, αβίαστη, φυσική...

Ευχαριστούμε το Συνήγορο του Πολίτη για τη βράβευση και την τιμή που μας έκανε!

 

Περισσότερα για την ταινία στο blog του 2ου Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσ/κης!

Περισσότερα για το Φεστιβάλ στις ιστοσελίδες www.camerazizanio.net και www.olympiafestival.gr.