Προσωπικά εργαλεία

Ο Συνήγορος στη Θεσσαλονίκη για την ένταξη των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση

Ο Συνήγορος του Παιδιού επισκέφτηκε σχολεία στη Θεσσαλονίκη και κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, παρακολουθώντας τις προσπάθειες που γίνονται για να μπορέσουν όλα τα παιδιά να φοιτήσουν στο σχολείο.

Στις 4.10.2016 ο Συνήγορος του Παιδιού επισκέφτηκε το 1ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με μαθητές και μαθήτριες ενός τμήματος Ε τάξης Δημοτικού, σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών στη σύγχρονη εποχή. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τους δασκάλους των δύο σχολείων, όπου φοιτούν ήδη παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν στην περιοχή. Η εμπειρία από τα σχολεία αυτά δείχνει ότι οι μαθητές έχουν υποδεχθεί πολύ θετικά τα νέα παιδιά στο σχολείο και, μαζί με τους δασκάλους τους, τα βοηθούν να προσαρμοστούν στα μαθήματα και στη σχολική ζωή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Συνήγορος επισκέφτηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Δίον / Ελπίδα στο Δερβένι και συζήτησε με τους υπευθύνους και παιδιά που μένουν εκεί. Τα παιδιά του μίλησαν για την προσδοκία τους να πάνε σύντομα στο σχολείο και η ζωή τους να γίνει περισσότερο κανονική και ενδιαφέρουσα, όσο περιμένουν μαζί με τους γονείς τους την απόφαση για το αν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Το καλοκαίρι που πέρασε ο Συνήγορος επισκέφτηκε πολλά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και διαπίστωσε ότι τα παιδιά περιμένουν και ελπίζουν να τους δοθούν περισσότερες ευκαιρίες μάθησης και δημιουργικής απασχόλησης, για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες στις οποίες έχουν βρεθεί, φεύγοντας από τις πατρίδες τους και να νοιώσουν ότι η ζωή τους αποκτά ξανά σταθερότητα και νόημα.