Προσωπικά εργαλεία

Let's talk young! Τα παιδιά μιλάνε για τη βία!

Να καταγραφεί η φωνή των ίδιων των παιδιών και των νέων για το πώς η βία επηρεάζει τη ζωή τους και να ακουστεί στα μέσα ενημέρωσης, στο δημόσιο διάλογο αλλά και μέσω ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι ο στόχος της φετινής δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού.

nullΣτη δράση συμμετέχουν ομάδες εφήβων από τις εξής 11 χώρες: Εσθονία, Μάλτα, Γαλλία, Γεωργία, Κροατία, Κύπρος, Αζερμπαϊτζάν, Ιταλία, Βέλγιο, Σουηδία, Ελλάδα.

Στη διήμερη συνάντηση "πρεσβευτών" των ομάδων που φιλοξενήθηκε στη χώρα μας (29-30 Ιουνίου 2015), συμμετείχαν 11 έφηβοι, οι οποίοι παρουσίασαν τι έκαναν στο πλαίσιο της δράσης "Let's Talk Young, Let's Talk about Violence!", δηλαδή με ποιά μορφή βίας ασχολήθηκαν, με ποιούς συναντήθηκαν και συζήτησαν για τα θέματα που διάλεξαν, τι άλλες ιδέες είχαν. Έδειξαν επίσης το 5λεπτο βίντεο που έφτιαξαν, συμμετείχαν σε εργαστήριο κρουστών και εργαστήριο γκράφιτι, ενώ βιντεοσκόπησαν και ένα μήνυμά τους σχετικά με τη βία κατά των παιδιών.

Τα θέματα με το οποία ασχολήθηκαν κυρίως τα παιδιά στο πλαίσιο της φετινής δράσης ήταν η φτώχεια ως μορφή βίας, η βία από το σύστημα, η βία στην κοινωνία, στο σχολείο, στην οικογένεια ή ή σε ιδρύματα, η απομόνωση, η βία/παρενόχληση μέσω κινητών και διαδικτύου, το bullying στο σχολείο και αλλού, οι διακρίσεις. Η Ελληνική ομάδα επέλεξε να ασχοληθεί κυρίως με το πώς η βία προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης.

let's talk young

let's talk young

Οι 15 έφηβοι της ελληνικής ομάδας (από 5 σχολεία της Αττικής) συμμετείχαν σε 11 συναντήσεις με τον Συνήγορο, έφτιαξαν τα δικά τους "δελτία ειδήσεων", βγήκαν στον δρόμο και πήραν συνεντεύξεις από περαστικούς, καθώς και από τον Γενικό Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κ. Παπαϊωάννου και τον δημοσιογράφο και Δ/ντη τουΡαδιοφωνικού Σταθμού "Στο Κόκκινο" κ. Κ. Αρβανίτη. let's talk young2 Φτιάχθηκε επίσης μία ομάδα στο facebook για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας. let's talk youngΤέλος τα παιδιά βοήθησαν στο τελικό μοντάζ του βίντεο, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ετήσιο συνέδριο των Συνηγόρων του Παιδιού που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Ολλανδία, και έπειτα σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς/οργανώσεις και στην χώρα μας.

Έφηβοι της ομάδας και ο Συνήγορος του Παιδιού παρουσιάζουν τη δράση στην ΕΡΤ. Δείτε το βίντεο παρακάτω!

 

Παράλληλα με τη συνάντηση των εφήβων, έγινε και σεμινάριο των Συνηγόρων του Παιδιού με θέμα "Violence against Children". Οι απόψεις των παιδιών θα ληφθούν υπόψη και στη Δημόσια Δήλωση των Συνηγόρων για τη βία κατά των παιδιών, που θα υιοθετηθεί στην ετήσια συνάντησή τους στην Ολλανδία τον Σεπτέμβριο.

graffiti