Προσωπικά εργαλεία

Ημέρα Διαλόγου με εφήβους στην Αθήνα

Η δεύτερη φετινή Ημέρα Διαλόγου του Συνηγόρου του Παιδιού με εφήβους από διάφορα σχολεία, διοργανώθηκε το Μάη του 2013 στην Αθήνα.

(Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε από μία μαθήτρια που συμμετείχε στη συνάντηση)

Στις 10 και 11 Μαϊου, στην Αθήνα, έγινε μια συνάντηση με το Συνήγορο του Παιδιού και 23 έφηβους από διάφορα μέρη της Νότιας Ελλάδας (Αθήνα, Πάτρα, Κω, Ρόδο, Κρήτη). Αυτά τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους, να μοιραστούν τις ιδέες τους, αλλά και να συμβουλευτούν από ειδικούς. Το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν "Συμμετέχω; Ακούγομαι;" και κινήθηκε στα πλαίσια της οικογένειας, του σχολείου, της παρέας και των υπηρεσιών.
   Την πρώτη μέρα, μέσα σε 2 ώρες, τα παιδιά κατάφεραν να γνωριστούν, να εντοπίσουν τα κοινά ενδιαφέροντά τους και να ανακαλύψουν ακόμα τον ίδιο τους τον εαυτό. Μέσα από παιχνίδια, που στόχο είχαν το δέσιμο της ομάδας, αγόρια και κορίτσια που συναντιόνταν για πρώτη φορά, ήρθαν πολύ κοντά και άρχισαν να εξερευνούν τον τελείως διαφορετικό κόσμο που στεκόταν δίπλα τους. Όλο αυτό ήταν φυσικά μια προετοιμασία για την επόμενη μέρα, για να νιώσουν τα παιδιά άνετα και να ελευθερώσουν τις σκέψεις τους.
   Την δεύτερη μέρα, από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 6:30 το απόγευμα, οι έφηβοι ήρθαν αντιμέτωποι με πιο σοβαρά ζητήματα. Χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες και σαν αληθινοί επαγγελματίες, πραγματοποίησαν  συνεντεύξεις μεταξύ τους και διαμόρφωσαν ένα ευχάριστο κλίμα συζήτησης, στο οποίο η γνώμη του καθένα ήταν αποδεκτή και λαμβανόταν υπόψη. Οι νέοι αναρωτήθηκαν κυρίως για θέματα όπως: "Ακούγεται η άποψη μου στο χώρο της οικογένειας, στο σχολείο, στην παρέα κτλ;" και "Κατά πόσο η δική μου γνώμη λαμβάνεται στα σοβαρά υπόψη από τους άλλους (γονείς, καθηγητές, συνομήλικους κτλ);". Αντάλλαξαν ιδέες, αλλά και προσωπικές τους εμπειρίες, μέχρι που έβγαλαν μια γενική αλήθεια και στη συνέχεια έκαναν προτάσεις για την καλύτερη απόδοση των δικαιωμάτων τους.
   Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι της παρέας ομολόγησαν ότι αισθάνθηκαν το παιδί που κρύβουν μέσα τους να βγαίνει στην επιφάνεια. Όλοι οι έφηβοι ήταν εξαιρετικά ενθουσιασμένοι. Έφυγαν κουρασμένοι, αλλά με τις καλύτερες εντυπώσεις και επιθυμούν όλοι να ξαναβρεθούν. Μην ξεχνάμε ότι εκτός από όλες τις καινούργιες ιδέες, τις οποίες πήραμε μαζί μας, φύγαμε και με καινούργιους φίλους, με τους οποίους σίγουρα θα κρατήσουμε επαφή.

Ιωάννα Κ.