Προσωπικά εργαλεία

Ημέρα Διαλόγου με εφήβους στη Θεσσαλονίκη

Στις 26 και 27.4.2013 ο Συνήγορος του Παιδιού συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με 25 εφήβους, μαθητές από διάφορα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και συζήτησε μαζί τους σχετικά με τα δικαιώματα συμμετοχής των παιδιών και ιδίως το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης τους.

Οι έφηβοι (προερχόμενοι από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τις Σέρρες, τη Δράμα, την Κομοτηνή, την Κοζάνη, την Κατερίνη, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα και τη Φλώρινα) είναι μέλη της νέας Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων που δημιουργήθηκε από τον Συνήγορο, προκειμένου να ακούει συστηματικά τη γνώμη των εφήβων για θέματα σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού. Τίτλος της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν"Με τη συμμετοχή μας απαντάμε στη βία, τη σιωπή και την ανασφάλεια". 

Οι έφηβοι αρχικά γνωρίστηκαν μεταξύ τους, μέσα από παιχνίδια, και ενημερώθηκαν για το έργο του Συνηγόρου του Παιδιού και τις παρεμβάσεις του για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και ιδιαίτερα σχετικά με τα δικαιώματα συμμετοχής. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και αντάλλαξαν απόψεις μέσα από ερευνητικές συνεντεύξεις, που ανέλαβαν να διεξάγουν κάποια από τα μέλη. Κουβέντιασαν για την ελεύθερη έκφραση της γνώμης στην οικογένεια, στο σχολείο, στις παρέες, σε υπηρεσίες και σε άλλους χώρους της κοινωνικής ζωής τους. Μίλησαν για τις εμπειρίες και για τις προτάσεις τους, σχετικά με τα θέματα που απασχολούν όλους τους εφήβους της ηλικίας τους. Οι συνεντεύξεις καταγράφηκαν και θα γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας με τη συνδρομή των εφήβων. Στη συνέχεια θα αποτυπωθούν σε έκθεση που θα ετοιμάσει ο Συνήγορος, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος που κάλυψε μέρος των εξόδων της δράσης. 

Μια αντίστοιχη συνάντηση - "Ημέρα Διαλόγου" με εφήβους θα διοργανωθεί στην Αθήνα με μαθητές από τη Νότια Ελλάδα και τα νησιά.