Προσωπικά εργαλεία

Βραβεία του Συνηγόρου του Παιδιού στο Camera Zizanio

Για 11η συνεχή χρονιά ο Συνήγορος του Παιδιού συμμετείχε τον Δεκέμβρη του 2017 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio και απένειμε βραβεία σε ταινίες που δημιουργήθηκαν από παιδιά και είχαν θέματα σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού.

Ειδικότερα, συνεργάτες του Συνηγόρου είδαν τις 132 ταινίες που δημιουργήθηκαν από μαθητές και μαθήτριες και συμμετείχαν στο Ελληνικό Διαγωνιστικό τμήμα της 17ης Camera Zizanio. Ο αριθμός αυτός ρεκόρ των ταινιών φέτος σημαίνει ότι χιλιάδες παιδιά από διάφορα μέρη της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ιδέες τους συλλογικά και δημιουργικά!

Κριτήριο του βραβείου του Συνηγόρου του Παιδιού δεν είναι η τεχνική αρτιότητα της ταινίας αλλά αυτή να αποτυπώνει την αυθεντική φωνή, την ελεύθερη έκφραση των παιδιών. Να είναι δηλαδή έργο των ίδιων των παιδιών, όχι ταινία στην οποία απλώς συμμετέχουν παιδιά, και να αποτελεί προϊόν ομαδικής δουλειάς και συνεργασίας. 

Στην τελετή λήξης του φεστιβάλ, ο Συνήγορος του Παιδιού απένειμε βραβεία στις παρακάτω ταινίες:

Βραβείο για την ευαισθησία σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού, από κοινού στις ταινίες:

 

 

Ειδική μνεία για την ταινία που ανέδειξε με ιδιαίτερη ευαισθησία τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων:

  • "Χελιδόνια" Κινηματογραφική Ομάδα Λυκείου Κυθήρων.

Δείτε εδώ όλα τα βραβεία του φεστιβάλ.  

Φέτος το Φεστιβάλ Ολυμπίας έκλεισε τα 20 του χρόνια! «20 χρόνια Φεστιβάλ, παράδοση χαράς, με φαντασία και έμπνευση, όλους τους αγαπάς... του κινηματογράφου ξεκίνησε η γιορτή, ντύσου με χαμόγελο και θα 'μαστε ασορτί!», όπως έλεγε το τραγούδι των παιδιών στην τελετή έναρξης. Για μια ακόμη χρονιά, το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio γέμισαν τους δρόμους και τις αίθουσες προβολών του Πύργου, της Αμαλιάδας και άλλων πόλεων με τη ζωντάνια παιδιών και νέων που παρακολούθησαν ταινίες και συμμετείχαν σε κινηματογραφικά εργαστήρια, δημιουργικές δράσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις.

Ο Συνήγορος συμμετέχει με χαρά και ενθουσιασμό σε αυτό το φεστιβάλ που δεν είναι μόνο για αλλά μαζί με παιδιά, είναι των ίδιων των παιδιών! Ένα φεστιβάλ που δίνει στα παιδιά όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και τα εργαλεία για να εκφραστούν, να συμμετέχουν, να διεκδικήσουν, να είναι οι αληθινοί πρωταγωνιστές στη ζωή τους!