Προσωπικά εργαλεία

Υπάρχει λύση ώστε να ψηφίσουν οι 18αρηδες

Λόγω μιας νομοθετικής ανακολουθίας, υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές οι περίπου 100.000 νέοι που γεννήθηκαν το 1997 και έχουν, σύμφωνα με τον νόμο, από την αρχή του έτους 2015 δικαίωμα ψήφου. Ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι υπάρχουν εναλλακτικές νομικές λύσεις για να μπορέσουν να ψηφίσουν όσοι συμπληρώνουν φέτος τα 18.

Αιτία του κινδύνου να μην ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 όσοι γεννήθηκαν το 1997 είναι η εξής νομοθετική ανακολουθία: ενώ όλοι οι έλληνες πολίτες αποκτούν δικαίωμα ψήφου την 1η Ιανουαρίου του έτους εντός του οποίου συμπληρώνουν τα 18, η εγγραφή κάθε νέας γενιάς εκλογέων στους καταλόγους γίνεται τον Φεβρουάριο, σαν να μην υπήρχε ποτέ περίπτωση να γίνουν εκλογές τον Ιανούάριο ή τον Φεβρουάριο. Έτσι, με τον υπάρχοντα νόμο, οι δήμοι δεν μπορούν να εγγράψουν εγκαίρως, ενόψει των προσεχών εκλογών, όσους ήδη από 1.1.2015 απέκτησαν εκλογικό δικαίωμα.

Για τον λόγο αυτό, σε επείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο Συνήγορος  προτείνει δύο εναλλακτικές λύσεις: είτε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είτε την έκδοση εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών προς τις Εφορευτικές Επιτροπές σύμφωνα με την οποία οι εν λόγω εκλογείς θα ψηφίσουν με απλή επίδειξη πιστοποιητικού εγγραφής σε δημοτολόγιο.

Η επίλυση του προβλήματος αυτού είναι αναγκαία για λόγους στοιχειώδους εντιμότητας του κράτους απέναντι στους νέους εκλογείς, τονίζει ο Συνήγορος.

Διαβάστε περισσότερα:

Δελτίο τύπου

Έγγραφο