Προσωπικά εργαλεία

"Το δικαίωμα του παιδιού στον σεβασμό"

Αφιέρωμα στον Πολωνό πρωτοπόρο παιδαγωγό Janusz Korczak, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του "Το δικαίωμα του παιδιού στον σεβασμό" και την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, διοργανώνουν την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, στις 7:30μμ, στον Πολυχώρο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118), οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα, τον Συνήγορο του Παιδιού και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Για τον Κόρτσακ θα μιλήσουν ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος  Μόσχος, ο δάσκαλος και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο» Χαράλαμπος Μπαλτάς,
ο συγγραφέας και Διευθυντής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Πάνος Χριστοδούλου και η μεταφράστρια του βιβλίου Μπεάτα Ζουλκιέβιτς.
Χαιρετισμό θα απευθύνει η μορφωτική ακόλουθος της Πολωνικής Πρεσβείας Ιουστίνα Σλόβικ,  ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και η συγγραφέας Άλκη Ζέη,
η οποία εντυπωσιασμένη από τη ζωή και το έργο του Korczak διασκεύασε για το θέατρο το μυθιστόρημά του Ματίας ο Πρώτος.

Πρωτοπόρος παιδαγωγός, ο Korczak αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς σύγχρονους συγγραφείς και παιδαγωγούς. Με μια συγγραφική κληρονομιά που περιλαμβάνει περισσότερα από 20 βιβλία και πάνω από 1.400 κείμενα δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά, θεωρείται σήμερα πρόδρομος της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς οι πρωτοποριακές μέθοδοι διαπαιδαγώγησης που εφάρμοζε επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη σύνταξη της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Το  δικαίωμα του παιδιού στον σεβασμό, που μετα φέρεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, σε μετάφραση από το πρωτότυπο, γράφτηκε το 1928. Συμπυκνώνει και αποτυπώνει την κεντρική ιδέα ολόκληρου του έργου του, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την ιδ ιαίτερη γλώσσα του συγγραφέα, τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο κτίζει και εκφράζει τις σκέψεις του.

Διαβάστε εδώ για το διήμερο εκδηλώσεων «Τα παιδιά είναι πολίτες!», αφιερωμένο στο έργο του Korczak, που διοργάνωσε το 2014 ο Συνήγορος του Παιδιού.   

 Ο Janusz Korczak, παιδίατρος, παιδαγωγός, συγγραφέας, δημοσιογράφος και αξιωματικός του πολωνικού στρατού, γεννήθηκε στη Βαρσοβία από εβραϊκή οικογένεια. Από παιδί διάβαζε πολύ. Σπούδασε Ιατρική και έγινε γνωστός και περιζήτητος παιδίατρος. Παρακολούθησε επιμορφώσεις στο Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο, όπου αποφάσισε πως δεν θα δημιουργήσει ποτέ οικογένεια και «θα εξυπηρετεί τα παιδιά και τις υποθέσεις των παιδιών», υπόσχεση που έκανε πραγματικότητα με τη στάση ζωής και τις ιδέες του.

korczakΓια τριάντα ολόκληρα χρόνια ήταν διευθυντής ενός ορφανοτροφείου της Βαρσοβίας για εβραιόπουλα, όπου εφάρμοσε πολλές από τις παιδαγωγικές του αντιλήψεις: την απόρριψη της βίας -σωματικής και λεκτικής-, την αρχή ότι η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου, την πεποίθηση ότι όλα τα παιδιά θα έπρεπε να κρίνονται όχι μόνο από τους ενήλικες, αλλά και από τους συνομηλίκους  τους κ.ά.

Καινοτόμος εκπαιδευτικός με ουσιαστική και ποικίλη πρακτική εμπειρία, ο Korczak  διεκδικεί τον σεβασμό και την τήρηση των δικαιωμάτων του παιδιού. «Δεν είναι παιδιά - είναι άνθρωποι» είναι η περίφημη φράση που συμπυκνώνει και αποτυπώνει το εξαιρετικό του έργο. Δεν είναι μόνο ένα «θεώρημα» ότι τα παιδιά είναι πρόσωπα και πολίτες με πλήρη δικαιώματα, είναι επίσης ένα υψηλής σημασίας ζήτημα, το οποίο ακόμα και σήμερα δεν πρέπει να σταματήσει να απασχολεί την κοινή γνώμη.

Μένοντας πιστός στις αρχές του ο Korczak θανατώθηκε μαζί με τους μαθητές του στα κρεματόρια του ναζιστικού στρατοπέδου Τρεμπλίνκα, παρότι του προσφέρθηκε η ευκαιρία να γλιτώσει.