Προσωπικά εργαλεία

Θετικές δράσεις με συμμετοχή των μαθητών, η απάντηση στη σχολική βία

Την 6η Μαρτίου 2013, που καθιερώθηκε ως Ημέρα κατά της βίας στο σχολείο, ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού, συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με το Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος συντόνισε ένα κύκλο παρουσιάσεων και συζητήσεων μαθητών από 10 σχολεία (γυμνάσια και λύκεια)  που υλοποιούν ενδιαφέρουσες δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στο σχολείο. Τα σχολεία αυτά επιλέχτηκαν από 40 που είχαν εκφράσει επιθυμία να συμμετάσχουν μαθητές τους στη συζήτηση. Δείτε όλα τα σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον εδώ.

6.3.2013Οι παρουσιάσεις είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ανέδειξαν διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι μαθητές μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές των προσπαθειών για ένα σχολείο πιο ασφαλές, ελκυστικό και συμμετοχικό. Επίσης, ακούστηκαν οι προτάσεις των μαθητών σχετικά με τον ρόλο των εκπαιδευτικών, τη λειτουργία του σχολείου και το πως θα διασφαλίζεται η ακρόαση των απόψεων των μαθητών, η συμμετοχή τους στη σχολική ζωή και η προστασία των δικαιωμάτων τους. Τη συζήτηση έκλεισε συνοψίζοντας τα σημαντικότερα σημεία,  ο Διευθυντής της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Γιώργος Νικολαϊδης.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στη συζήτηση προέρχονταν από τα παρακάτω σχολεία:

ΓΕΛ Πεύκων Θεσσαλονίκης, ΓΕΛ Δεμενίκων Αχαϊας, ΓΕΛ Βάμου Χανίων, 1ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου, Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, 5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, 11ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής, 2ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου, 3ο Γυμνάσιο Γέρακα. 

Βίντεο από την συζήτηση αυτή μπορείτε να δείτε εδώ.  Ο Συνήγορος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει την επικοινωνία και συνεργασία του με όλα τα σχολεία που εξέφρασαν επιθυμία να συμμετέχουν στην εκδήλωση - συζήτηση αυτή, όπως και με τα γραφεία αγωγής υγείας και σχολικών δραστηριοτήτων που διευκόλυναν τον εντοπισμό των σχολείων, όπου υλοποιούνται καλές πρακτικές.

Ο Συνήγορος του Παιδιού έχει αναπτύξει πολύπλευρες δραστηριότητες με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στο σχολικό χώρο και ειδικότερα της βίας και επιθετικότητας μεταξύ μαθητών. Ήδη από το 2010 απέστειλε στο Υπουργείο Παιδείας σχετικές διαπιστώσεις και προτάσεις του, μετά από διερεύνηση «καλών πρακτικών» στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και καταγραφή απόψεων μαθητών και εκπαιδευτικών που εκφράστηκαν σε εδικές συναντήσεις-συζητήσεις για το θέμα αυτό. Πρόσφατα, συγκέντρωσε υλικό για τη λειτουργία του θεσμού της σχολικής διαμεσολάβησης, με βάση τα στοιχεία που έλαβε από σχολεία που υλοποιούν προγράμματα ομοτίμων μεσολαβητών - ομάδων συμφιλίωσης. 

Επίσης, ο Συνήγορος ξεκινά δράση με τίτλο «Με τη συμμετοχή μας, απαντάμε στη βία, τη σιωπή και την ανασφάλεια!», που απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια που έχουν γεννηθεί από το 1996 ως το 2000. Οι μαθητές που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα μπορούν να γίνουν μέλη της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου, να συζητούν μέσα από κλειστό ηλεκτρονικό φόρουμ για θέματα ενδιαφέροντός τους, και να πάρουν μέρος σε ερευνητικές δραστηριότητες. Ορισμένοι από αυτούς, θα συμμετάσχουν σε Ημέρες Διαλόγου που θα διεξαχθούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στους προσεχείς μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι έφηβοι μπορούν να συμπληρώνουν και να αποστέλλουν στον Συνήγορο τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπάρχει εδώ