Προσωπικά εργαλεία

Συζητήσεις για τη βία μεταξύ μαθητών στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα

Στις 17 και 24 Απριλίου 2010 διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα αντίστοιχα συναντήσεις - συζητήσεις του Συνηγόρου του Παιδιού με εφήβους εκπροσώπους σχολείων που υλοποιούν δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και επιθετικότητας μεταξύ μαθητών. Στις συναντήσεις συμμετείχαν και μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του.

Οι συναντήσεις αυτές έγιναν με στόχο να ενημερωθεί απευθείας από τους μαθητές ο Συνήγορος του Παιδιού σχετικά με τις δράσεις που προτάθηκαν από τα σχολεία  ως «καλές πρακτικές» για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας μεταξύ των μαθητών, και να γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους συμμετέχοντες μαθητές ως προς τα αποτελέσματα τους.

Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν ενδιαφέρουσες δράσεις και πρακτικές, όπως:

  • η διεξαγωγή συζητήσεων για το τι συμβαίνει στα περιστατικά βίας,

  • η συμφωνία κανόνων στην τάξη και το σχολείο,

  • η λειτουργία βιωματικών εργαστηρίων,

  • η συγκρότηση ομάδων συνομηλίκων μεσολαβητών ή "ειρηνοποιών" και ομάδων φιλίας,

  • συναντήσεις ευαισθητοποίησης με γονείς,

  • άλλες σχολικές δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, όπως η λειτουργία προγραμμάτων αγωγής υγείας που διαπραγματεύονται τις σχέσεις με τους άλλους, ομάδες έρευνας, περιοδικού, ιστοσελίδας, θεατρικής έκφρασης,  ραδιοφώνου, εικαστικών, προβολών, κ.ά.

  • τονίστηκε τέλος η μεγάλη σημασία που έχει η δημιουργία καλού κλίματος συνεργασίας και επικοινωνίας στο σχολείο, με ευθύνη της διεύθυνσης

Η συνάντηση της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν 23 μαθητές, ξεκίνησε με δρώμενο της θεατρικής ομάδας "ΙΡΙΣ" του Δήμου Σταυρούπολης, με υπεύθυνη την κα Ελένη Δημοπούλου, που ζωντάνεψε σκηνές καθημερινής βίας ανάμεσα σε εφήβους και τροφοδότησε τον διάλογο των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια έγιναν παρουσιάσεις και συζητήσεις. Εκπροσωπήθηκαν τα σχολεία:  3ο Γυμνάσιο Κατερίνης, 1ο Γυμνάσιο Συκεών «Οδυσσέας Φωκάς», 2ο Γυμνάσιο Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια», Γενικό Λύκειο Πεύκων, 1ο ΓΕΛ Πυλαίας, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γυμνάσιο Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής.

Η συνάντηση της Αθήνας, στην οποία πήραν μέρος 30 έφηβοι, ξεκίνησε με παιχνίδια ρόλων, μέσα από τα οποία αναδύθηκε η οπτική των εφήβων στους ρόλους των θυτών, των θυμάτων, των αμέτοχων μαρτύρων περιστατικών βίας αλλά και των εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια έγιναν παρουσιάσεις και συζητήσεις. Εκπροσωπήθηκαν τα σχολεία:  2ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου, Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο, Πειραματικό Λύκειο Βαρβακείου Σχολής, Γυμνάσιο Εκάλης, Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά, Πειραματικό Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, Γυμνάσιο Σχολής Μωραΐτη, 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης, 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, ΓΕΛ Κρουσσώνα Κρήτης.

Ύστερα και από τις δύο συναντήσεις, μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου συζήτησαν σχετικά με τις εντυπώσεις και τις απόψεις τους για το θέμα. Αποφασίστηκε να ακολουθήσει επικοινωνία όλων των εφήβων μέσω του (κλειστού) φόρουμ του Συνηγόρου με στόχο αφού συγκεντρωθούν περισσότερες απόψεις από τους συμμετέχοντες, ο Συνήγορος του Παιδιού να καταλήξει σε συμπεράσματα ως προς τα στοιχεία που οι μαθητές θεωρούν θετικά και αποτελεσματικά για την υλοποίηση παρόμοιων δράσεων, τα οποία θα μορφοποιήσει κατάλληλα και θα εισηγηθεί στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Ο Συνήγορος του Παιδιού ευχαριστεί την HELEXPO για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας διεξαγωγής της συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, το Θεατρικό Εργαστήρι «ΙΡΙΣ» για τη συμβολή του, τους συμμετέχοντες μαθητές, καθώς και τους εκπαιδευτικούς που υποστήριξαν την προετοιμασία των εφήβων για την υλοποίηση των συναντήσεων αυτών.

Ακολουθούν ορισμένες από τις παρουσιάσεις των σχολείων.

> Δείτε επίσης συνέντευξη με τα μέλη της ομάδας μαθητών που λειτουργούν ως «ομότιμοι μεσολαβητές» για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας μεταξύ συνομηλίκων (2ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου)