Προσωπικά εργαλεία

Συνέδριο στο Βόλο για την εκπαίδευση των νεαρών παραβατών

Ο Συνήγορος συμμετείχε στις 22-24.1.2016 στο συνέδριο που διοργανώθηκε στο Βόλο με θέμα "Η εκπαίδευση των νεαρών παραβατών: εμπειρίες, προβλήματα και προοπτικές", το οποίο παρακολούθησε μεγάλος αριθμός επαγγελματιών και επιστημόνων.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την Εισαγγελία Αρείου Πάγου, τον Συνήγορο του Πολίτη/Συνήγορο του Παιδιού, το ΝΠΙΔ "Επάνοδος", το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (παιδαγωγικά τμήματα) και το Ελληνικό παράρτημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Εκπαίδευση στις Φυλακές. 

Βόλος συνέδριοΣτόχος ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ όλων όσων εμπλέκονται ή συνδέονται με την εκπαίδευση των ανηλίκων και νεαρών παραβατών τόσο σε χώρους εγκλεισμού όσο και στο πλαίσιο της υλοποίησης αναμορφωτικών μέτρων. Από μεριάς του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο συνέδριο ανακοινώθηκε η πρόθεση να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης που λειτουργεί στις φυλακές και να υπάρξει προσαρμογή της εκπαιδευτικής ύλης στις ανάγκες των μαθητών.

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος είχε την ευθύνη συντονισμού ομάδων εργασίας με αντικείμενο τη διατύπωση προτάσεων σχετικά με τις θεσμικές προβλέψεις για την εκπαίδευση των ανηλίκων και νεαρών κρατουμένων μέσα και έξω από τους χώρους κράτησης.

Ενδιαφέρουσα και συγκινητική ήταν η τρίτη μέρα του συνεδρίου που έλαβε χώρα μέσα στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας, όπου μαθητές παρουσίασαν έργα, κείμενα και τραγούδια τους και ζήτησαν τη σταθερή υποστήριξη όλης της κοινωνίας για μια επιτυχημένη κοινωνική επανένταξη.

Πρόγραμμα του Συνεδρίου

Έκθεση μαθητή-κρατούμενου στην Κασσαβέτεια με θέμα "Το σχολείο που ονειρεύομαι"

Συνέντευξη τύπου των συντελεστών του συνεδρίου στο Υπουργείο Παιδείας