Προσωπικά εργαλεία

Ραδιοφωνικό μήνυμα "ΜΠΟΡΟΥΜΕ MAZI" από τη Λέσβο

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων (21 Μάρτη) ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του για την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, δημοσιοποιεί ραδιοφωνικό μήνυμα που δημιουργήθηκε από δύο ομάδες εφήβων στη Λέσβο, μίας ομάδας μαθητών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης και μίας ομάδας ασυνόδευτων ανηλίκων που φιλοξενούνται στους ξενώνες των μη κυβερνητικών οργανώσεων ΜΕΤΑδραση και PRAKSIS. Το μήνυμα πρόκειται να μεταδοθεί από ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

Μπορούμε μαζί1

Η παραγωγή του μηνύματος έγινε με προεργασία των δύο ομάδων ξεχωριστά, στη βάση 4 ερωτημάτων, και στη συνέχεια με μαγνητοφώνηση επιλεγμένων απαντήσεων από εκπροσώπους τους. Η δράση αυτή, για την οποία ζητήθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη να τη θέσει υπό την αιγίδα του, ώστε να προβληθεί η καλή πρακτική της προσέγγισης και συνεργασίας ανάμεσα σε μαθητές του δημοσίου σχολείου και σε παιδιά πρόσφυγες - μετανάστες, υλοποιήθηκε με την ευθύνη συντονιστών εκπαίδευσης προσφύγων της Λέσβου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. 

 

 

Επισημαίνεται ότι κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη επισκέφθηκε πρόσφατα τη Λέσβο με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και την διερεύνηση της κατάστασης και των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών που μετακινούνται και βρίσκονται στο νησί και ιδίως των ασυνόδευτων. Μετά την επίσκεψη ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού απέστειλε αναλυτική έκθεση με τις διαπιστώσεις του προς τα συναρμόδια υπουργεία, όπου μεταξύ άλλων προτείνει την ενίσχυση των τμημάτων υποδοχής τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά το νέο σχολικό έτος, ώστε τα παιδιά που μετακινούνται να μπορέσουν να ενταχθούν στην τυπική εκπαίδευση με τον καλύτερο τρόπο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.