Προσωπικά εργαλεία

Ο Συνήγορος του Παιδιού στη Λάρισα

Διήμερη επίσκεψη στη Λάρισα πραγματοποίησε στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2016 ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Συμμετείχε σε ημερίδες και εκδηλώσεις που διοργάνωσαν τοπικοί φορείς, με αφορμή και τη συμπλήρωση 27 χρόνων από την υιοθέτησης της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και επισκέφτηκε δύο σχολεία, όπου συζήτησε με μαθητές και εκπαιδευτικούς, και μία στέγη παιδικής προστασίας, όπου συνομίλησε με τα φιλοξενούμενα παιδιά.

Στις 21 Νοεμβρίου ο κ. Μόσχος συμμετείχε σε επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα «Τα Δικαιώματα του παιδιού», που διοργάνωσαν, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, οι Σχολικές/οί Σύμβουλοι Δημοτικής Εκπαίδευσης, Προσχολικής Αγωγής και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας κα Παπαχρήστου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου και του ΚΕΔΔΥ Λάρισας. Η ομιλία του κ. Μόσχου είχε θέμα «Τα δικαιώματα του παιδιού στο χώρο του σχολείου: Σχολικός κανονισμός και χειρισμός ευαίσθητων και συγκρουσιακών καταστάσεων». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν διευθυντές όλων των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση και διευκρινίστηκαν ζητήματα δεοντολογίας των εκπαιδευτικών σε υποθέσεις άσκησης βίας ή παραμέλησης σε βάρος μαθητών και τέθηκαν τα πλαίσια για μελλοντικές ενέργειες σε συναφείς περιπτώσεις.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Μόσχος μίλησε σε γονείς και εκπαιδευτικούς για τα δικαιώματα  των παιδιών και τις ευθύνες των ενηλίκων για την ορθή κατανόηση, οριοθέτηση και υπεράσπισή τους. Την ανοικτή εκδήλωση στο  "Χατζηγιάννειο"  Πνευματικό Κέντρο Λάρισας συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαρισαίων, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Α/θμιας Εκπαίδευσης και η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας.

Διαβάστε ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στη Λάρισσα στην εφημερίδα "Ελευθερία",  στην ΕΡΤ και στο kosmoslarissa.gr

Δείτε την εκπομπή "Δεξιά και αριστερά", που φιλοξένησε συζήτηση μίας ώρας με τον κ. Μόσχο για τα δικαιώματα των παιδιών (24.11.2016)

Στις 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις του Συνηγόρου στο 3ο ΓΕΛ Λάρισας και το ΕΠΑΛ Τυρνάβου, στα οποία διοργανώθηκαν συζητήσεις με μαθητές και μαθήτριες και ακολούθως με τους συλλόγους διδασκόντων.

Την ίδια μέρα ο κος Μόσχος επισκέφτηκε το Κρίκκειο Ίδρυμα, όπου συνομίλησε με φιλοξενούμενα κορίτσια και μέλος της διοίκησης.

ρητορική μίσους2Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού συμμετείχε τέλος σε εκδήλωση στο Ωδείο Λάρισας  που διοργανώθηκε από το ΕΠΑΛ Τυρνάβου σε συνεργασία με άλλους φορείς με θέμα «Όχι στη βία των Λέξεων – Όχι στη ρητορική του μίσους». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα μαθητών του ΕΠΑΛ το έργο “Ρωγμή στον τοίχο” και ακολούθησε συζήτηση με θέμα τη λεκτική βία. Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθερία".