Προσωπικά εργαλεία

Ο Συνήγορος στο Φεστιβάλ Ολυμπίας και την Κάμερα Ζιζάνιο

Στο 16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και την 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας "Κάμερα Ζιζάνιο" συμμετείχε και φέτος ο Συνήγορος του Παιδιού.

Ο Συνήγορος του Παιδιού συνεργάζεται με το Φεστιβάλ από το 2007 και συμμετέχει στην κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται κυρίως από παιδιά και νέους (κατόπιν κλήρωσης) και απονέμει διάκριση σε ταινία που πραγματεύεται ζητήματα δικαιωμάτων του παιδιού.

Στο ελληνικό τμήμα της Κάμερα Ζιζάνιο διαγωνίστηκαν φέτος 190 περίπου ταινίες μικρού μήκους παιδιών από όλη τη χώρα. Η μεγάλη αύξηση των ταινιών από παιδιά και σχολεία όλης της Ελλάδας δείχνει ότι η κρίση περιορίζει τα μέσα, αλλά όχι την έκφραση, τη δημιουργικότητα και τη συλλογική δουλειά των παιδιών. Πολλές δε από τις ταινίες υλοποιούνται στο πλαίσιο προγράμματος ή δραστηριότητας στο σχολείο. 

CameraZizanio2013Κριτήριο του ειδικού βραβείου του Συνηγόρου του Παιδιού  δεν είναι τόσο η τεχνική αρτιότητα μιας ταινίας, όσο η πρωτότυπη και γνήσια εξωτερίκευση των παιδιών και των εφήβων: των επιθυμιών, των ανησυχιών, των φόβων, του θυμού και της ελπίδας τους. Με αυτό το σκεπτικό φέτος βραβεύθηκε η ταινία «Η τύχη είναι γυάλινη» του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, που μιλά για το δικαίωμα των νέων να αυτοκαθορίζονται και να παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους.

Δείτε την ταινία παρακάτω!

Περισσότερες πληροφορίες για την Κάμερα Ζιζάνιο μπορείτε να βρείτε στο http://camerazizanio.net/.