Προσωπικά εργαλεία

O Συνήγορος στη Θεσσαλονίκη για την παρακολούθηση της ασφαλούς ένταξης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση

Στο πλαίσιο των επισκέψεων και συναντήσεων με στόχο την παρακολούθηση της ασφαλούς για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες ένταξης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση, ο Συνήγορος επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη στις 4.10.2016, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με αρμόδιους παράγοντες και επισκέψεις σε σχολεία και σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού επισκέφτηκε τα συστεγαζόμενα 1ο και 5ο Δημοτικά Σχολεία Συκεών, και συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες. Στα σχολεία αυτά εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούν τάξεις ένταξης και υποδοχής για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και με γλωσσικές δυσκολίες, και φέτος φοιτά ένας αριθμός παιδιών προσφύγων που διαμένουν σε διαμερίσματα της πόλης. Ο Βοηθός Συνήγορος ενημερώθηκε για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών αυτών και η ένταξη τους στη σχολική ζωή. Συζητώντας με μαθητές και μαθήτριες της Ε' Δημοτικού διαπίστωσε ότι η σχολική κοινότητα, ξεκινώντας από τα ίδια τα παιδιά, έχει υποδεχθεί με πολύ θετικό τρόπο τα παιδιά πρόσφυγες και αξιοποιεί την παρουσία τους προωθώντας τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη σε όλους τους μαθητές του σχολείου.

Στη συνέχεια ο Βοηθός Συνήγορος συναντήθηκε με μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για θέματα ένταξης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση. Ενημερώθηκε σχετικά με τις ενέργειες για την ένταξη παιδιών προσφύγων που διαμένουν σε διαμερίσματα στο πρωινό πρόγραμμα των σχολείων, και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ένταξη των παιδιών που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας σε δομές υποδοχής που δημιουργούνται στα σχολεία και σε νηπιαγωγεία που θα λειτουργήσουν μέσα στα κέντρα για τα μικρότερα παιδιά. Ταυτόχρονα επιχειρείται ο εμβολιασμός όλων των παιδιών και η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών των σχολείων στα οποία δημιουργούνται τμήματα υποδοχής.   

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο φιλοξενίας ΔΙΟΝ / Ελπίδα στο Δερβένι, όπου έγιναν συναντήσεις με υπευθύνους και φιλοξενούμενα παιδιά και δόθηκε ενημέρωση σχετικά με την προγραμματιζόμενη φοίτηση των παιδιών σε δομές υποδοχής σε παρακείμενα σχολεία.

Με αφορμή την επίσκεψη αυτή, ο Συνήγορος επισημαίνει εκ νέου την ανάγκη συνδρομής όλων των παραγόντων της κοινότητας για την επίτευξη της ασφαλούς ένταξης των παιδιών που μετακινούνται στην εκπαίδευση.