Προσωπικά εργαλεία

Ο Συνήγορος στη Θεσσαλονίκη

Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη στις 17-22.1.2014, με ποικίλες δραστηριότητες που περιλάμβαναν συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, συνέντευξη τύπου, αυτοψία σε οικισμό Ρομά, επισκέψεις σε σχολεία και στο ίδρυμα παιδικής προστασίας "Μέλισσα".

Στις 17.1.2014 ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού επισκέφτηκε το Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας, που συστεγάζονται. Σε συζήτηση με τα  15μελή συμβούλια μαθητών των δύο σχολείων, ο Συνήγορος ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν τα παιδιά, αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται στα σχολεία τους για την ενεργότερη συμμετοχή των μαθητών στα κοινά. Στη συνέχεια συναντήθηκε και συζήτησε με τους Συλλόγους διδασκόντων των δύο σχολείων και τέλος με την ομάδα διαμεσολαβητών που συγκροτήθηκε αυτή τη χρονιά και αποτελείται από μαθητές Γ’ Γυμνασίου, Α και Β Λυκείου. Η συνεργασία των μαθητών των δύο συστεγαζόμενων σχολείων είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας για την ειρηνική τους συνύπαρξη, τη φροντίδα των κοινόχρηστων χώρων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση εντάσεων και προβλημάτων που μπορεί να προκύπτουν.

 Ακολούθησε επίσκεψη του Συνηγόρου στο 12ο Γυμνάσιο Ξηροκρήνης, το οποίο είχε βιώσει πρόσφατα την απώλεια της μαθήτριας που πέθανε από αναθυμιάσεις. Στις συναντήσεις τόσο με τους εκπαιδευτικούς όσο και με μαθητές της Γ' Τάξης του σχολείου αναδείχθηκε η ανάγκη για ένα πιο κοινωνικό και επικοινωνιακό σχολείο, που χρειάζεται να υποστηρίζεται από ειδικούς και φορείς της κοινότητας και να προσφέρει στα παιδιά αντιστάθμισμα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εποχή μας, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η βία και άλλα κοινωνικά προβλήματα.

Το απόγευμα ο κος Μόσχος πραγματοποίησε επίσκεψη στο ίδρυμα παιδικής προστασίας "Η Μέλισσα", όπου συζήτησε με τη διοίκηση, μέλη του προσωπικού και φιλοξενούμενα παιδιά.

Στις 22.1. κλιμάκιο του Συνηγόρου επισκέφτηκε τον οικισμό Ρομά στην Αγία Σοφία, τις δράσεις του προγράμματος εκπαίδευσης παιδιών Ρομά του ΑΠΘ και το νηπιαγωγείο που λειτουργεί στον οικισμό.  Ο Συνήγορος καταβάλλει πολύπλευρες προσπάθειες για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά (υδροδότηση, αποχετεύσεις, κ.α.), τη δημοτολογική τους τακτοποίηση και την υποστήριξη της σχολικής φοίτησης των παιδιών, της διασφάλισης της μεταφοράς τους και της ισότιμης ένταξής τους στα σχολεία της κοινότητας. 

Κατά την επίσκεψη του Συνηγόρου του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου, ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά θα λειτουργήσει σε χώρο του Δήμου γραφείο, στο οποίο θα δίνεται η δυνατότητα υποβολής αναφορών και επικοινωνίας με επιστημονικό προσωπικό της αρχής μέσω δορυφόρου.