Προσωπικά εργαλεία

Ο Συνήγορος στη Δυτική Ελλάδα

Στις 6, 7 και 8 Φεβρουαρίου 2014 κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη επισκέφτηκε το Αγρίνιο, τη Λευκάδα, το Αιτωλικό και το Μεσολόγγι, πραγματοποιώντας συναντήσεις σε οικισμούς / καταυλισμούς Ρομά, δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία.

Κύριος στόχος του Συνηγόρου ήταν να διαπιστώσει τις συνθήκες και τα προβλήματα διαβίωσης των Ρομά στις περιοχές αυτές, και συγκεκριμένα όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και την αποχέτευση των οικισμών/καταυλισμών, την κατάσταση σχετικά με τη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, την εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας κ.λπ.  Έγιναν επισκέψεις σε 7 οικισμούς / καταυλισμούς και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με δημοτικές, πολεοδομικές και αστυνομικές αρχές.

Ο Συνήγορος του Παιδιού επισκέφτηκε επίσης:

  • το 13ο Δημοτικό σχολείο Αγρινίου, όπου φοιτά σημαντικός αριθμός παιδιών Ρομά. Μέσα από τη συζήτηση με εκπαιδευτικούς και μαθητές αναδείχθηκαν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την τακτική φοίτηση και την ειρηνική συνύπαρξη όλων των παιδιών, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.

Αγρίνιο 6.2.2014 σχολείο

 

  • το 1ο Δημοτικό και το 1ο Γυμνάσιο Λευκάδας, όπου πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, την επικοινωνία και συνεργασία εκπαιδευτικών – μαθητών, τη βία, το ρατσισμό, την κακοποίηση -  παραμέληση, τη φτώχεια, το διαδίκτυο, την παιδική εργασία, τις αγωνίες των παιδιών για το μέλλον κ.ά.

Στις 6 Φεβρουαρίου, ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού πραγματοποίησε ομιλία και συζήτηση με εκπαιδευτικούς στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου με θέμα "Ανάδειξη και προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών".

 Αγρίνιο 6.2.2014

Στις 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδας συνάντηση με Διευθυντές σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα «Ενέργειες για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και παραμέλησης». Στη συνέχεια εκδήλωση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδας όπου ο κος Μόσχος μίλησε με θέμα «Θετικές δράσεις με τη συμμετοχή των μαθητών. Η απάντηση στη σχολική βία».

Οι επισκέψεις στα σχολεία και οι εκδηλώσεις έγιναν σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Αγρινίου και Λευκάδας.

Η εξόρμηση του Συνηγόρου του Πολίτη υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Progress της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη (2007-2013).