Προσωπικά εργαλεία

Ο Συνήγορος για τα δικαιώματα των ανηλίκων και ενηλίκων Ρομά

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέδωσε δελτίο τύπου με αφορμή την απομάκρυνση από την αστυνομία της 4χρονης ανήλικης από ζεύγος Ρομά στα Φάρσαλα, την κάλυψη της υπόθεσης από τα ΜΜΕ και τα γεγονότα που ακολούθησαν.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει τις σημαντικές αδυναμίες της διοίκησης και των προνοιακών υπηρεσιών που αναδείχθηκαν από αυτή την υπόθεση, αλλά και τις παραβιάσεις δικαιωμάτων ανηλίκων και ενηλίκων Ρομά που ακολούθησαν την δημοσιοποίηση της. Παραβιάσεις που σχετίζονται αφενός µε την ανεπάρκεια της Πολιτείας να εξασφαλίσει τον σεβασµό των δικαιωµάτων της ανήλικης, αφ ετέρου δε από την αναπαραγωγή, ιδίως από ορισµένα µέσα ενηµέρωσης, στερεοτύπων και ρατσιστικών στάσεων.

Ο Συνήγορος σημειώνει επίσης ότι την ίδια στιγμή που η Πολιτεία αδυνατεί να διασφαλίσει σε ανήλικους και ενήλικους Ρομά την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων τους στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην κατοικία, στην εργασία και στην κοινωνική συμμετοχή, συνεχίζονται, εντείνονται και τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής αστυνομικές επιχειρήσεις «σκούπα» σε οικισμούς Ρομά ανά την επικράτεια. 

Δείτε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου.