Προσωπικά εργαλεία

Let's talk young! Μιλάμε για τη βία!

Να καταγραφεί η φωνή των παιδιών και των νέων σχετικά με το πώς η βία επηρεάζει τη ζωή τους και να ακουστεί στον δημόσιο διάλογο, στα μέσα ενημέρωσης και στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ο στόχος της φετινής δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού. Στη δράση συμμετέχουν ομάδες εφήβων από 11 χώρες (Εσθονία, Μάλτα, Γαλλία, Γεωργία, Κροατία, Κύπρος, Αζερμπαϊτζάν, Ιταλία, Βέλγιο, Σουηδία, Ελλάδα).

let's talk youngΣτο πλαίσιο της δράσης "Let's Talk Young, Let's Talk about Violence!" η ομάδα εφήβων κάθε χώρας  συνεργάστηκε για τη δημιουργία ενός 5λεπτου βίντεο.

let's talk young2Τα παιδιά διάλεξαν να ασχοληθούν με διάφορα θέματα, όπως η φτώχεια ως μορφή βίας, η βία από το σύστημα, η βία στην κοινωνία, στο σχολείο, στην οικογένεια ή σε ιδρύματα, η απομόνωση, η βία/παρενόχληση μέσω κινητών και διαδικτύου, το bullying στο σχολείο και αλλού, οι διακρίσεις. Η Ελληνική ομάδα επέλεξε να ασχοληθεί κυρίως με το πώς η βία προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης.

let's talk youngΟι 15 έφηβοι της ελληνικής ομάδας (από 5 σχολεία της Αττικής) συμμετείχαν σε 11 συναντήσεις με τον Συνήγορο, έφτιαξαν τα δικά τους "δελτία ειδήσεων", βγήκαν στον δρόμο και πήραν συνεντεύξεις από περαστικούς, καθώς και από τον Γενικό Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κ. Παπαϊωάννου και τον δημοσιογράφο και Δ/ντη του Ραδιοφωνικού Σταθμού "Στο Κόκκινο" κ. Κ. Αρβανίτη. Φτιάχθηκε επίσης μία ομάδα στο facebook για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας. let's talk youngΤέλος τα παιδιά βοήθησαν στο τελικό μοντάζ του βίντεο, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ετήσιο συνέδριο των Συνηγόρων του Παιδιού που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Ολλανδία, και έπειτα σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς/οργανώσεις και στην χώρα μας.

Έφηβοι της ομάδας και ο Συνήγορος του Παιδιού παρουσιάζουν τη δράση στην ΕΡΤ. Δείτε το βίντεο παρακάτω!

 

 

Στις 29-30 Ιουνίου οι "πρεσβευτές" (εκπρόσωποι) των ομάδων από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη δράση συναντήθηκαν για δύο μέρες στην Αθήνα, και παρουσίασαν τη δουλειά τους, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες, έδειξαν το βίντεο που έφτιαξαν και συμμετείχαν σε δημιουργικές δραστηριότητες (εργαστήριο κρουστών και γκράφιτι). 

graffitiΠαράλληλα με τη συνάντηση των εφήβων, έγινε και σεμινάριο των Συνηγόρων του Παιδιού με θέμα "Violence against Children". Οι απόψεις των παιδιών θα ληφθούν υπόψη και στη Δημόσια Δήλωση των Συνηγόρων για τη βία κατά των παιδιών, που θα υιοθετηθεί στην ετήσια συνάντησή τους στην Ολλανδία τον Σεπτέμβριο.