Προσωπικά εργαλεία

Ημερίδα για το μαθητικό διαδικτυακο ραδιόφωνο

Ο Συνήγορος του Παιδιού συμμετείχε στην επιμορφωτική ημερίδα "Καλλιεργώντας το δικαίωμα των μαθητών στην ελευθερία του λόγου μέσω του Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου”, που συνδιοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρία Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας European School Radio με το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (5.12.2015, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών).

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και αναδείχθηκε ο κοινωνικός χαρακτήρας του μαθητικού διαδικτυακού ραδιοφώνου, ως μέσο που παρέχει τα ίδια δικαιώματα σε όλους τους μαθητές για ελεύθερη έκφραση εντός της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. Συμμετείχαν πάνω από 300 εκπαιδευτικοί από όλην την Ελλάδα, υπεύθυνοι ραδιοφωνικών ομάδων στα σχολεία τους. Διαβάστε περισσότερα για το Ευρωπαϊκό Σχολικό Ραδιόρφωνο εδώ: www.europeanschoolradio.eu.

Ακούστε τη συζήτηση της ομάδας του σχολικού ραδιοφώνου Radio Viral και του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του Γυμνασίου Βραχναίικων με τον Συνήγορο του Παιδιού εδώ.

Στην ομιλία του με θέμα "Η προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού μέσω του Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου”, ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος τόνισε ότι η προσπάθεια μαθητών και εκπαιδευτικών να κάνουν σχολικό ραδιόφωνο πρέπει να υποστηριχθεί θεσμικά και ουσιαστικά, καθώς είναι μια άσκηση των μαθητών στις αρχές της δημοκρατίας και έμπρακτη εκπαίδευσή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ραδιόφωνο κάνει πράξη το δικαίωμα των μαθητών να διατυπώνουν και να απευθύνουν λόγο, το δικαίωμα στην έκφραση και ακρόαση των απόψεων και τη συμμετοχή, και προωθεί την ομαδικότητα, τη συνεργασία και τη συλλογική δράση, συμβάλλοντας στη καλλιέργεια της υπευθυνότητας και της ιδιότητας του ενεργού πολίτη.european school radio2

Υπογράμμισε ακόμη πόσο σημαντικό είναι το παράδειγμα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι, εκτός ωρών εργασίας, παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και εμπνέουν τους μαθητές τους. Οι δράσεις αυτές, που αλλάζουν την αντίληψη για τον ρόλο των μαθητών στη σχολική κοινότητα, πρέπει να περιληφθούν στο αναλυτικό πρόγραμμα και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δείτε την ομιλία εδώ: http://www.europeanschoolradio.eu/blog/livestreamingseminar1/ (54.00 - 1.05.55)