Προσωπικά εργαλεία

"Η λιτότητα δαγκώνει": κινηματογραφική προβολή ταινιών παιδιών και εφήβων

32 παιδιά και νέοι σε 8 περιοχές της Ευρώπης, διηγούνται μέσα από ολιγόλεπτες ταινίες το πώς η οικονομική κρίση και η λιτότητα επηρεάζει τη ζωή τους. Οι ταινίες προβλήθηκαν για πρώτη φορά δημόσια στις 28 Μαρτίου 2015, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Παιδιού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο David στην Αγγλία αγωνίζεται να επικοινωνήσει αλλά η φωνή του έχει σιγήσει λόγω των περικοπών στη χρηματοδότηση των λογοθεραπειών του. Μια οικογένεια στη Χάγη στηρίζεται σε «τράπεζα τροφίμων» για να αποφύγει την πείνα, ενώ ο Matteo αναγκάζεται να κάνει επιλογές, καθώς η τιμή των σχολικών βιβλίων στην Ιταλία αυξάνεται συνεχώς. Στο Βέλγιο η θέρμανση και ο φωτισμός δεν αποτελούν αυτονόητα αγαθά για πολλές οικογένειες. Ο Youcef περιηγείται στη Μασσαλία με τα δύο πρόσωπα, το «φωτεινό» για τους τουρίστες και το όλο και πιο «σκοτεινό» της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνουν τα παιδιά.

 ekdilosi Kakogianni4Πότε, πού;

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος)

Είσοδος ελεύθερη. 

α’ προβολή: 16.30 – 18.00 

β’ προβολή (επανάληψη): 18.30 – 20.00

Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού, συμμετείχε στη δράση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού «Η λιτότητα δαγκώνει: φωνές παιδιών». Μέσα από δημιουργικά εργαστήρια, παιδιά και έφηβοι είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν τις δικές τους μικρές ταινίες και να εκφράσουν μέσω μουσικής, φωτογραφιών, ήχων, κινουμένων σχεδίων και άλλων τεχνικών, τις απόψεις τους για τις διαφορετικές όψεις των επιπτώσεων της κρίσης στα δικαιώματά τους.

ekdilosi Kakogianni3

Επιδίωξη του Συνηγόρου είναι να αναδειχθεί η οπτική των ίδιων των παιδιών στο θέμα της κρίσης, να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους και να αναζητηθούν προτάσεις για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων τους.

  • Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) ιδρύθηκε το 1997 και συνδέει 42 ανεξάρτητες αρχές από 34 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δέσμευση του Δικτύου είναι να προωθεί την ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών στις καταστάσεις, τα ζητήματα και τις αποφάσεις που αφορούν άμεσα τις ζωές τους και την υλοποίηση των δικαιωμάτων τους. Οι ταινίες της δράσης «Η λιτότητα δαγκώνει: φωνές παιδιών» παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο του 18ου Ετήσιου Συνεδρίου του ENOC στο Εδιμβούργο, όπου επίσης υιοθετήθηκε η Δημόσια Δήλωση "Παιδιά και λιτότητα". 

 

ekdillosi Kakogianni

 ekdillosi Kakogianni2

 ekdillosi Kakogianni3

 ekdillosi Kakogianni4

 ekdillosi Kakogianni5

 ekdillosi Kakogianni6

 ekdillosi Kakogianni7

 ekdillosi Kakogianni7