Προσωπικά εργαλεία

H Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε ταινίες παιδιών και εφήβων για την κρίση!

20 επιλεγμένες δίλεπτες ταινίες που δημιούργησαν 32 παιδιά και νέοι από 8 περιοχές της Ευρώπης στο πλαίσιο της δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού «Η λιτότητα δαγκώνει: φωνές παιδιών», προβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 9 Μαΐου 2015, στα Village Cinemas στο Λιμάνι, στις 5μμ. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

austerity-salonica1Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, με την ιδιότητά του ως Συνήγορος του Παιδιού, και με την υποστήριξη των Village Cinemas.

null

Επιδίωξη του Συνηγόρου είναι να αναδειχθεί η οπτική των ίδιων των παιδιών στο θέμα της κρίσης, να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους και να αναζητηθούν προτάσεις για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων τους.

Ο David στην Αγγλία αγωνίζεται να επικοινωνήσει αλλά η φωνή του έχει σιγήσει λόγω των περικοπών στη χρηματοδότηση των λογοθεραπειών του. Μια οικογένεια στη Χάγη στηρίζεται σε «τράπεζα τροφίμων» για να αποφύγει την πείνα, ενώ ο Matteo αναγκάζεται να κάνει επιλογές, καθώς η τιμή των σχολικών βιβλίων στην Ιταλία αυξάνεται συνεχώς. Στο Βέλγιο η θέρμανση και ο φωτισμός δεν αποτελούν αυτονόητα αγαθά για πολλές οικογένειες. Ο Youcef περιηγείται στη Μασσαλία με τα δύο πρόσωπα, το «φωτεινό» για τους τουρίστες και το όλο και πιο «σκοτεινό» της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνουν τα παιδιά.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) ιδρύθηκε το 1997 και συνδέει 41 ανεξάρτητες αρχές από 33 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δέσμευση του Δικτύου είναι να προωθεί την ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών στις καταστάσεις, τα ζητήματα και τις αποφάσεις που τα αφορούν. Οι ταινίες της δράσης «Η λιτότητα δαγκώνει: φωνές παιδιών» παρουσιάστηκαν αρχικά στο πλαίσιο του 18ου Ετήσιου Συνεδρίου του ENOC στο Εδιμβούργο, όπου υιοθετήθηκε η Δημόσια Δήλωση «Παιδιά και λιτότητα». Από τις 12 Μαΐου και μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2015, το Τμήμα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Συμβουλίου της Ευρώπης διοργανώνει προβολή των ταινιών στο Στρασβούργο.logo-village