Προσωπικά εργαλεία

Επίσκεψη στο Κάιρο και στο Ελληνικό σχολείο της Αλεξάνδρειας

Ο Συνήγορος του Παιδιού, προσκεκλημένος της UNICEF, επισκέφτηκε στις 22-24/2/2015 το Κάιρο, όπου παρουσίασε σε τοπικούς παράγοντες την εμπειρία και τον τρόπο δουλειάς του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς και την Αλεξάνδρεια, όπου επισκέφτηκε το Αβερώφειο Γυμνάσιο και Λύκειο.

Σε συνέχεια συνάντησης που έγινε τον Νοέμβριο στην Αθήνα σε συνεργασία με την UNICEF, ο Συνήγορος επισκέφτηκε την Αίγυπτο με στόχο την ενημέρωση των στελεχών του Εθνικού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Αιγύπτου για το πλαίσιο λειτουργίας του Συνηγόρου του Παιδιού ως προς την αντιμετώπιση παραβιάσεων αλλά και την προαγωγή των δικαιωμάτων των ανηλίκων στην Ελλάδα.

Σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Κάιρο, με συμμετοχή εκπροσώπων δημοσίων φορέων και ΜΚΟ, παρουσίαστηκαν το πλαίσιο λειτουργίας και οι αρμοδιότητες του Συνηγόρου, ο χειρισμός υποθέσεων και η προαγωγή των δικαιωμάτων των ανηλίκων στην εκπαίδευση και σε ιδρύματα παιδικής προστασίας. Επίσης οι ενέργειςς της Αρχής για τη συμμετοχή των παιδιών και την έκφραση άποψης στα θέματα που τα αφορούν, καθώς και ζητήματα σύνδεσης με την κοινωνία των πολιτών και προώθησης / δικτύωσης με φορείς.

Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη στον μη κυβερνητικό οργανισμό Egyptian Association for Societal Consolidation που ασχολείται με παιδιά του δρόμου, το National Council for Human Rights και το National Council for Childhood and Motherhood, και συζήτηση για θέματα που αφορούν τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικής προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των παιδιών.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο κος Γ.Μόσχος και οι συνεργάτιδές του Ν.Μπαφέ και Α.Ρούτση βρέθηκαν κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριες του Αβερώφειου Γυμνασίου και Λυκείου στην Αλεξάνδρεια και κουβέντιασαν μαζί τους σχετικά με τη ζωή τους και τα δικαιώματα των παιδιών. Στο σχολείο αυτό φοιτούν παιδιά της Ελληνικής ομογένειας στην Αίγυπτο και παιδιά Αιγυπτιακής καταγωγής που είχαν ζήσει για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, και επιστρέφοντας στη χώρα τους με τους γονείς τους, θέλησαν να συνεχίσουν την επαφή τους με την Ελληνική εκπαίδευση.

Οι συζητήσεις με τα παιδιά ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και έφεραν το Συνήγορο πιο κοντά στις συνθήκες ζωής των παιδιών στην πόλη, στην οποία στο παρελθόν άνθισε ο Ελληνικός πολιτισμός, τα γράμματα και το εμπόριο.

Μετά την συζήτηση, τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και δημιούργησαν χάρτινες βάρκες πάνω στις οποίες έγραψαν μηνύματα για να τα στείλουν σε συνομήλικους μαθητές και μαθήτριες στην Ελλάδα. Οι βάρκες τους είχαν ονομασία "Δικαιώματα", "Αλλαγές", "Φιλία" και "Δώρα". Σύντομα ο Συνήγορος θα παρουσιάσει τις όμορφες αυτές βάρκες σε ομάδες μαθητών στην Αθήνα, με σκοπό να ενημερωθούν για το σχολείο και τα παιδιά της Αλεξάνδρειας και να επικοινωνήσουν με το δικό τους τρόπο μαζί τους.

 Αβερώφειο

 

Διαβάστε περισσότερα για τη συνεργασία του Συνηγόρου με το Εθνικό Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Unicef Αιγύπτο εδώ.