Προσωπικά εργαλεία

"Είστε και φαίνεστε": μια ιστορία από τα πίσω θρανία

Μια θεατρική παράσταση για τη σχέση μαθητών, δασκάλων και γονέων στο σύγχρονο σχολείο, για την εκπαίδευση, την έκφραση της γνώμης, την επικοινωνία, τη φιλία, τη σχολική βία, την αλληλεγγύη, το προαύλιο, το σπίτι, τη γειτονιά... από την Ομάδα Νεανικού Θεάτρου "Συντεχνία του Γέλιου". Μια παράσταση που αξίζει να δουν μικροί και μεγάλοι!

5 παιδιά μαθαίνουν στην πράξη πως το 5 είναι σίγουρα μεγαλύτερο και δυνατότερο από το 4, και πως σίγουρα το 1 δεν μπορεί να τα βάλει με το 4. Μια μαθηματική εξίσωση αλληλεγγύης.

Η ιστορία είναι βασισμένη σε ένα παραδοσιακό έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ, το οποίο ερευνά τα αίτια και τις συγκυρίες που γεννάνε τον σχολικό εκφοβισμό. Η περιθωριοποίηση και η αντικοινωνικότητα κάποιου δεν αιτιολογείται από κάποια προσωπική του ανεπάρκεια, αλλά από την «ανάγκη» άλλων να ξεσπούν πάνω του τους δικούς τους φόβους, απογοητεύσεις και το στρες. Το έργο φιλοδοξεί να εξετάσουν οι μαθητές τις δικές τους συμπεριφορές και να εμπνεύσει την κοινή δράση για επίλυση προβλημάτων αντί για την εκτόνωση επιθετικότητας.

Φταίει....φταίει....ο μαθητής;

Φταίει!

Ή μήπως φταίει ο διευθυντής;

Φταίει!

Μη φταίει ο δάσκαλος;

Ή μήπως ο γονιός;

Φταίει πάντα ο άλλος,

ο διαφορετικός

Φταίει η κοινωνία!

Ε βαλ' την τιμωρία!

ειστε και φαίνεστεΟι ήρωες της ιστορίας είναι τέσσερις φίλοι που είναι πάντα ενωμένοι όταν πρόκειται να βασανίσουν τον "Γυαλάκια". Ο Ζαχαρίας, ο "Γυαλάκιας", είναι αβοήθητος και φοβισμένος μπροστά στον περίγελο και τα πειράγματα των άλλων. Όποτε οι άλλοι είναι θυμωμένοι με τον δάσκαλο, το σχολείο ή το σπίτι ξεσπούν πάνω του.

Διαβάστε περισσότερα για το έργο και τους συντελεστές στο πρόγραμμα της παράστασης.