Προσωπικά εργαλεία

"Δικαιώματα χωρίς σύνορα": ανοικτή συζήτηση, 11 Δεκεμβρίου 2015

"Δικαιώματα χωρίς σύνορα" είναι το θέμα της στρογγυλής τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού), στις 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Στη συνάντηση αυτή, που εγκαινιάζει τον φετινό κύκλο συζητήσεων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων "Η διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο", θα εξεταστεί το επίκαιρο ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών μεταναστών και των παιδιών που μετακινούνται, η υποδοχή και ένταξή τους στην κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Στρογγυλή τράπεζα:
11/12/2015 19.30
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος - Auditorium Theo Angelopoulos

Ποια είναι τα παιδιά που φτάνουν στα σύνορά μας με ή χωρίς τους γονείς τους ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους; Ποιες οι ανάγκες τους και ποια τα δικαιώματά τους; Πώς αντιμετωπίζονται από τις ελληνικές και γαλλικές αρμόδιες αρχές και από την πολιτεία; Πώς εντάσονται στο σχολικό σύστημα;

Αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσουν να απαντήσουν ο Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Εύα Σαββοπούλου και η Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Συνεργάτιδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και η Μαρί Λαζαρίδη, καθηγήτρια και συντονίστρια στην Υπηρεσία του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας αρμόδια για θέματα φοίτησης νεοαφιχθέντων μαθητών και παιδιών μετακινούμενων οικογενειών. Στην εκδήλωση λαμβάνουν επίσης μέρος παιδιά που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, ζούν σήμερα στην Ελλάδα και θα καταθέσουν την προσωπική τους εμπειρία.

Διαβάστε περισσότερα για τη διήμερη συνάντηση στο σάιτ του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Τη δεύτερη ημέρα (Σάββατο 12 Δεκεμβρίου), θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα: «Η υποδοχή και η σχολική ένταξη των νεοαφιχθέντων αλλόφωνων μαθητών». Tο εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της γαλλικής γλώσσας και είναι δωρεάν, κατόπιν εγγραφής.

Οι συναντήσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και διοργανώνονται σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.