Προσωπικά εργαλεία

Βιωματικό σεμινάριο για δασκάλους για την αξιοποίηση ταινιών παιδιών με θέμα τη λιτότητα

Οι ολιγόλεπτες ταινίες με θέμα «Η λιτότητα δαγκώνει: Φωνές Παιδιών», που έφτιαξαν παιδιά και έφηβοι σύμβουλοι Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού, ήταν η αφορμή για το σεμινάριο που συνδιοργάνωσαν ο Συνήγορος του Παιδιού με τα γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών στις 8 Μαρτίου 2016, στο 52ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

Διαβάστε για την προβολή των ταινιών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της δράσης «Η λιτότητα δαγκώνει: φωνές παιδιών» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC), παιδιά και έφηβοι σε 8 περιοχές της Ευρώπης, μέσα από δημιουργικά εργαστήρια, είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν τις δικές τους μικρές ταινίες και να εκφράσουν μέσω μουσικής, φωτογραφιών, ήχων, κινουμένων σχεδίων και άλλων τεχνικών, τις απόψεις τους για τις διαφορετικές όψεις των επιπτώσεων της κρίσης στα δικαιώματά τους. Τρεις από τις ταινίες αυτές δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Αθήνας.

17 επιλεγμένες ταινίες προβλήθηκαν, ανά θεματικές ενότητες, στο σεμινάριο. Οι 35 δασκάλες/οι που συμμετείχαν συζήτησαν και επεξεργάστηκαν ιδέες και προτάσεις για την αξιοποίηση των ταινιών στην τάξη (πιθανά ερωτήματα, δικαιώματα παιδιών που θίγονται, συναφή κείμενα και παραμύθια, προτεινόμενες ταινίες, ιδέες για εικαστικές, βιωματικές ή άλλες, ατομικές και συλλογικές δράσεις). Τέλος, στους εκπαιδευτικούς δόθηκε εκπαιδευτικό και άλλο χρήσιμο υλικό (dvd με τις ταινίες, φυλλάδια, περιλήψεις πλοκής, κείμενα ENOC, οδηγίες για τη δημιουργία ή την επεξεργασία μιας ταινίας κλπ). 

Ο David στην Αγγλία αγωνίζεται να επικοινωνήσει αλλά η φωνή του έχει σιγήσει λόγω των περικοπών στη χρηματοδότηση των λογοθεραπειών του. Μια οικογένεια στη Χάγη στηρίζεται σε «τράπεζα τροφίμων» για να αποφύγει την πείνα, ενώ ο Matteo αναγκάζεται να κάνει επιλογές, καθώς η τιμή των σχολικών βιβλίων στην Ιταλία αυξάνεται συνεχώς. Στο Βέλγιο η θέρμανση και ο φωτισμός δεν αποτελούν αυτονόητα αγαθά για πολλές οικογένειες. Ο Youcef περιηγείται στη Μασσαλία με τα δύο πρόσωπα, το «φωτεινό» για τους τουρίστες και το όλο και πιο «σκοτεινό» της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνουν τα παιδιά. 

Σεμινάριο λιτότητα1

Σεμινάριο λιτότητα2

Σεμινάριο λιτότητα3

 

Σεμινάριο λιτότητα4