Προσωπικά εργαλεία

«Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;»: πρεμιέρα και ανοικτή συζήτηση στο θέατρο Πόρτα

Στην ανοιχτή συζήτηση για τον Γιάνους Κόρτσακ και τα δικαιώματα του παιδιού, πριν την πρεμιέρα της παράστασης «Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ», θα συμμετέχει ο Συνήγορος του Παιδιού το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στις 4.00μμ στο Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59, Αθήνα). Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.

Ο Γιάνους Κόρτσακ ήταν Πολωνοεβραίος γιατρός, παιδαγωγός, συγγραφέας, δημοσιογράφος. Πρωτεργάτης και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των παιδιών, αφιέρωσε όλη του τη ζωή στα παιδιά. Ίδρυσε το πρωτοποριακό ορφανοτροφείο “Το σπίτι των Ορφανών”, στο Γκέτο της Βαρσοβίας, το οποίο είχε κοινοβούλιο και παιδικό δικαστήριο, και εξέδωσε το πρώτο περιοδικό από και για παιδιά. Αρνούμενος να σώσει τη ζωή του, οδηγήθηκε στον θάνατο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μαζί με τα 192 παιδιά του ορφανοτροφείου του.
Οι ιδέες του Κόρτσακ αποτέλεσαν τη βάση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ το 1989. Έχει κυρωθεί από 194 χώρες και το 1992 έγινε νόμος στην Ελλάδα (ν. 2101/92).

Το έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ παρουσιάζεται από το θέατρο Πόρτα σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Άννας Μιχελή. Ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αφού έχει μεταφραστεί και ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με μεγάλη ανταπόκριση τόσο σε παιδιά και νέους όσο και στους ενήλικες, σε θέατρα και σχολεία. Έκανε πρεμιέρα στην Κοζάνη τον Νοέμβριο και από 12 Δεκεμβρίου θα παίζεται στο Θέατρο Πόρτα.

Η συνεργασία του Συνηγόρου του Παιδιού με το Πόρτα θα διαρκέσει όλη τη χρονιά και θα περιλαμβάνει συζητήσεις με εκπαιδευτικούς αλλά και δραστηριότητες με μαθητές των σχολείων μετά την παράσταση.

Κορτσακ-πορταΤο έργο αφηγείται την ιστορία του Γιάνους Κόρτσακ και ανοίγει τη συζήτηση για τις ανθρώπινες αξίες και τη σημασία τους: είναι ικανό ένα καινούριο μέλος στην κοινωνία του ορφανοτροφείου, ένα παιδί μεγαλωμένο στους δρόμους με το όνομα Άντζιο, να αμφισβητήσει την πίστη του Κόρτσακ στην ανοχή και τη δικαιοσύνη; Μπορεί να τον κάνει να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα «παιδιά του»; Όπως ο Κόρτσακ αναφέρει: «Τα εκπαίδευσα για έναν τέλειο κόσμο. Πώς θα επιβιώσουν σε αυτόν εδώ;»

Ο συγγραφέας θέτει τις ιδέες αυτές σε ένα πλαίσιο προβληματισμού τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών και των γονέων: πώς θα αντιδρούσαν οι μαθητές ενός σχολείου στην πεποίθηση του Κόρτσακ ότι όλα τα παιδιά θα έπρεπε να κρίνονται και από τους συνομηλίκους τους, και όχι μόνο από τους ενήλικες; Πώς θα αντιδρούσαν οι ενήλικες στην ιδέα του Κόρτσακ ότι πρέπει να δεχόμαστε τα παιδιά ως ίσους;Κορτσακ-πορτα2

Ο Συνήγορος του Παιδιού για την παράσταση:

"Ο Γιάνους Κόρτσακ υπήρξε ένας παγκόσμιος πρωτεργάτης των δικαιωμάτων του παιδιού. Υπερασπιζόταν και εφάρμοζε στην πράξη τα δικαιώματα των παιδιών, ιδίως των λιγότερο προνομιούχων, των ορφανών παιδιών της Εβραϊκής κοινότητας στην Πολωνία. Διεκδικούσε μια ανθρωπότητα χωρίς βία, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, με σεβασμό στα παιδιά, ιδίως τα πιο ευάλωτα, το “ξυπόλητο προλεταριάτο”, όπως έλεγε. Ο Κόρτσακ εμπιστευόταν τα παιδιά. Μιλούσε για το δικαίωμά τους στην έκφραση και τη συμμετοχή και έφτιαξε μαζί τους εφημερίδα, σχολικές επιτροπές, σύνταγμα, αιτήσεις των παιδιών στις υπηρεσίες και «παιδικό δικαστήριο», που είχε ως ποινές την συγνώμη και την αποδοχή.Κορτσακ

Κορτσακ2Το έργο του Κόρτσακ έχει μεγάλη αξία, διαχρονικά. Ιδίως όμως στις μέρες μας, που τόσα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων τους, λόγω της κρίσης, της αυξανόμενης ανεργίας, της διαρκώς εξαπλούμενης βίας, της προσφυγιάς και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γονείς να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ο Συνήγορος του Παιδιού, που λειτουργεί από το 2003 στο πλαίσιο της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», εκτιμά ότι τα διδάγματα από το έργο του Κόρτσακ χρειάζεται να ακουμπήσουν όσο γίνεται περισσότερα παιδιά και ενηλίκους. Να τους εμπνεύσουν να δείχνουν έμπρακτα αλληλεγγύη στους αδυνάτους αλλά και να διεκδικούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, τόσο αυτών που ζουν στη χώρα μας όσο και αυτών που περνούν μέσα από αυτήν, σε αναζήτηση μιας νέας πατρίδας. Να ποτίζουν με κάθε ενέργειά τους, όπως ο Κόρτσακ, τα λουλούδια αυτού του κόσμου, για να ανθίσει πάλι η παιδικότητα, ο ανθρωπισμός, η αξία παιδιών και ενηλίκων.Κορτσακ3

Το έργο "Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;", το οποίο ανεβαίνει από το θέατρο Πόρτα σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να καταλάβουν την ιστορία των δικαιωμάτων του παιδιού, φέρνοντάς μας κοντά στην πραγματικότητα των παιδιών που ζούσαν στο Εβραϊκό γκέτο της Βαρσοβίας. Παράλληλα είναι αφορμή να κουβεντιάσουν τα παιδιά το νόημα της διεκδίκησης των δικαιωμάτων σήμερα. Και τελικά να πάρουν ερεθίσματα για μια πιο ενεργή ανάληψη του ρόλου τους ως πολίτες, όπως ο Κόρτσακ ήθελε να αποκαλεί τα παιδιά.

Κοζάνη-Κόρτσακ1

Σε μια εποχή στην οποία αναζητούνται σύμβολα και εργαλεία για την ενδυνάμωση της συνείδησης του ενεργού και δημοκρατικού πολίτη, πιστεύουμε ότι τα σχολεία αξίζει να γνωρίσουν και να αγκαλιάσουν το έργο αυτό."

Η παράσταση στην Κοζάνη

Παρακολουθήστε τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μετά την παράσταση της 16ης Νοεμβρίου στην Κοζάνη, όπου ανέβηκε για ένα μήνα το έργο «Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ" σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Στη συζήτηση με το κοινό συμμετείχαν η Ξένια Καλογεροπούλου, η σκηνοθέτιδα Άννα Μιχελή, ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, η ψυχολόγος και δ/ντρια της δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας Πολιτισμού του δήμου Κοζάνης Ευαγγελία Μαστοροδήμου και ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Αρσις, παράρτημα Κοζάνης, Δημήτρης Λεούδης. Τη συζήτηση συντόνισε η Ελένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης.

Δείτε το βίντεο από τη συζήτηση μετά την παράσταση:

Κοζάνη-Κόρτσακ2

Κοζάνη-Κόρτσακ3

Διαβάστε περισσότερα για το έργο και τις ιδέες του Κόρτσακ εδώ (εισηγήσεις από την εκδηλώση "Τα παιδιά είναι πολίτες!" του Συνηγόρου του Παιδιού, 8-9.11.2014)

 Δείτε το τρέιλερ της παράστασης:

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση στις ιστοσελίδες του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και του Θεάτρου Πόρτα.