Προσωπικά εργαλεία

Ο Συνήγορος για τα παιδιά που μετακινούνται

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Παιδιού για τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας.

 

παιδιά-πρόσφυγες5

Λεπτομέρεια από την τοιχογραφία παιδιών και γονέων του 1ου δημοτικού σχολείου και 2ου νηπιαγωγείου Ρεθύμνου. Δείτε την τοιχογραφία εδώ.

 

 

 

Βίντεο για το δικαίωμα προστασίας της υγείας των παιδιών στο σχολείο

Βίντεο για το δικαίωμα προστασίας της υγείας των παιδιών στο σχολείο

Πολλοί γονείς μαθητών ανησυχούν μήπως η ένταξη των παιδιών προσφύγων/μεταναστών στην εκπαίδευση σημαίνει αυξημένο κίνδυνο για την υγεία των παιδιών τους. Για τον λόγο αυτό, ο Συνήγορος δημιούργησε ένα βίντεο-συνέντευξη με τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με τις μεταδοτικές ασθένειες και τα βασικά μέτρα πρόληψης. Δείτε το βίντεο εδώ! 

Διαβάστε: Παιδιά από χώρους φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στα σχολεία: υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών της χώρας μας; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

 

 

Τα ΜΜΕ θα πρέπει να σέβονται την εικόνα και την προσωπικότητα των προσφύγων μαθητών Τα ΜΜΕ θα πρέπει να σέβονται την εικόνα και την προσωπικότητα των προσφύγων μαθητών 

 Δήλωση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με αφορμή το ξεκίνημα λειτουργίας νέων εκπαιδευτικών δομών για παιδιά που μετακινούνται από τρίτες χώρες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

διονO Συνήγορος στη Θεσσαλονίκη για την παρακολούθηση της ασφαλούς ένταξης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση (4.10.2016)

Στο πλαίσιο των επισκέψεων και συναντήσεων με στόχο την παρακολούθηση της ασφαλούς για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες ένταξης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση, ο Συνήγορος επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με αρμόδιους παράγοντες και επισκέφθηκε σχολεία και κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού μιλάει για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων (19/9/2016)

Για το δικαίωμα της ένταξης στην εκπαίδευση των παιδιών που μετακινούνται παράλληλα με τη διασφάλιση της λειτουργικότητας των σχολείων, τα δικαίωμα στην ασφάλεια και την προστασία, τη χαρά της συνάντησης των παιδιών,  μιλήσε ο Βοηθός Συνήγορος Γιώργος Μόσχος στην ΕΡΤ1. Δείτε απόσπασμα της εκπομπής εδώ

 

παιδιά-πρόσφυγες3

Εγρήγορση για τα δικαιώματα των παιδιών που μετακινούνται, με έμφαση στην εκπαίδευση, ζητά ο Συνήγορος (8.9.2016)

Την ανάγκη εγρήγορσης και συνεργασίας προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των παιδιών που βρίσκονται στη χώρα, επισημαίνει ο Συνήγορος του Παιδιού, μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια και επαφές με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Συνήγορος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


Εγγραφή και προαγωγή των αλλοδαπών μαθητών στα σχολεία (26.7.2016)

παιδιά-πρόσφυγες1Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με εγκύκλιό του υιοθέτησε τις προτάσεις του Συνηγόρου σχετικά με την εγγραφή αλλοδαπών μαθητών με ελλιπή δικαιολογητικά σε σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω της αναγκαιότητας ένταξης στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


παιδιά-πρόσφυγες4Επισκέψεις Συνηγόρου του Παιδιού σε χώρους υποδοχής, κράτησης και φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων (Απρίλιος - Μάιος 2016)

Κλιμάκια του Συνηγόρου επισκέφθηκαν χώρους υποδοχής, κράτησης και φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη Λέσβο, την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, παρακολουθώντας την εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας και των διεθνώς θεσπισμένων αρχών μεταχείρισής τους, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Επιστολή Συνηγόρου προς Γενική Γραμματεία Υποδοχής με θέμα "Φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων σε ασφαλείς χώρους προσωρινής και εποπτευόμενης φιλοξενίας"(26/7/2016)


MetadrasiΕπείγουσα έκκληση προς την ΕΕ για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών (5/4/2016)

Τη βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα εκφράζει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού σε επιστολή του προς την ΕΕ και προτείνει να υπάρξει πρόσθετη πρόβλεψη για την άμεση μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Έκθεση Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού «Απειλούνται η ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών που μετακινούνται» και Ανοικτή επιστολή προς ΕΕ (Ιανουάριος 2016)

 

Παρέμβαση Συνηγόρου για τα ασυνόδευτα παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες (30/3/2016)

ArsisΝα διασφαλιστούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των ασυνόδευτων ανηλίκων, να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία και ενίσχυση των εξειδικευμένων δομών φιλοξενίας τους και να προβλεφθεί η άμεση μετεγκατάσταση σε χώρες της ΕΕ μεγάλου αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων, ζητά με επιστολή του ο Συνήγορος προς τους αρμόδιους Αναπληρωτές Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή την πρόσφατη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Επιστολή Συνηγόρου του Πολίτη προς αρμόδιους Αναπληρωτές Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη (28.3.2016)


παιδιά-πρόσφυγες2Πρωτοβουλίες Συνηγόρου για τους ανηλίκους πρόσφυγες και μετανάστες (11/2/2016)

Η σταθερή και συνεχής συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων, προκειμένου τα παιδιά που μετακινούνται να απολαμβάνουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα κατοχυρωμένα από τη διεθνή και εθνική νομοθεσία δικαιώματά τους, αναδείχθηκαν ως ζητούμενα σε ειδική σύσκεψη που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Παιδιού στις 27.1.2016 στη Λέσβο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


CoE 5-6.4.2016Νέα Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του παιδιού (5-6/4/2016)

Ο Συνήγορος του Παιδιού συμμετείχε σε συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Σόφια, όπου παρουσιάστηκε η νέα Στρατηγική του Συμβουλίου για την περίοδο 2016-2021. Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού συντόνισε συζήτηση με θέμα "Προασπίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών που μετακινούνται: μαθαίνοντας από την προσφυγική κρίση". Τα συμπεράσματα της συζήτησης παρουσιάστηκαν από τον κ. Μόσχο και εφήβους σε ολομέλεια. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Συνέδριο για τα παιδιά που μετακινούνται στην Ευρώπη (28/6/2016)

ParisΗ τρέχουσα κατάσταση χιλιάδων παιδιών που μετακινούνται στην Ευρώπη, οι πρακτικές υποδοχής και προστασίας των παιδιών, η κράτηση, ο χωρισμός από την οικογένεια, τα συστήματα επιτροπείας, η οικογενειακή επανένωση και η μετεγκατάσταση ήταν μερικά από τα θέματα επεξεργασίας της συνάντησης. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Συνάντηση με την Επίτροπο της ΕΕ Vĕra Jourová (13.6.2016)Jourova

Η Επίτροπος προσκάλεσε διεθνείς οργανώσεις και φορείς, Ευρωπαϊκές μκο και το Ευρωπαίκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού, το οποίο εκπροσώπησε ο κ. Μόσχος, σε διάλογο με θέμα την προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Διαβάστε ακόμη:

  • Δήλωση ENOC για τα παιδιά που μετακινούνται (Σεπτέμβριος 2015)
  • Ανοικτή Επιστολή ENOC για τις τραγωδίες στη Μεσόγειο (Απρίλιος 2015)