Προσωπικά εργαλεία

"Εθελοντισμός και Δικαιώματα του Παιδιού"

Ένας πρακτικός Οδηγός για την προσφορά εθελοντικών υπηρεσιών σε παιδιά και εφήβους, προϊόν πολύχρονης δράσης του Συνηγόρου του Παιδιού και ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων 31 δημοσίων φορέων και μκο που παρέχουν εθελοντικές υπηρεσίες σε παιδιά.

Οδηγός ΕθελοντισμούΣτόχος του Οδηγού είναι να συμβάλλει ώστε η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού να γίνει γνωστή και να εφαρμόζεται από επαγγελματίες και εθελοντές/ντριες κατά την οργάνωση και προσφορά εθελοντικών υπηρεσιών σε παιδιά και εφήβους.

Κατεβάστε τον Οδηγό εδώ (για ασπρόμαυρη εκτύπωση εδώ)

Στον Οδηγό καταγράφονται με σύντομο και εύχρηστο τρόπο:

  • βασικές διαδικασίες, αρχές και κανόνες που αφορούν στη διαχείριση της προσφοράς εθελοντικών υπηρεσιών (πχ αναζήτηση, προσέλκυση και επιλογή εθελοντών, υποχρεώσεις φορέα και εθελοντή, εκπαίδευση και εποπτεία)
  • πεδία εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού
  • θετικές και αρνητικές εμπειρίες που μπορούν  να χρησιμεύσουν ως παραδειγματα προς μίμηση ή προς αποφυγή
  • εργαλεία ελέγχου, προγραμματισμού και αυτοαξιολόγησης, προτάσεις και ιδέες προς αξιοποίηση
  • βιβλιογραφικές παραπομπές.

Ελπίζουμε ο Οδηγός να φανεί χρήσιμος και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Περιμένουμε τις παρατηρήσεις, τα σχόλια και τις προτάσεις σας στο cr@synigoros.gr. Η ανατροφοδήτησή σας θα τεθεί υπόψη των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής για την ανανέωση και βελτίωση του Οδηγού.

Δείτε στο βίντεο ορισμένα (πραγματικά) ερωτήματα εθελοντών, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά τη διαδικασία διαβούλευσης και συγγραφής του Οδηγού

 

Λίγα λόγια για τη δημιουργία του Οδηγού:

1η συναντηση εθελοντισμούΟ Συνήγορος του Παιδιού προσκάλεσε σε ανοικτή διαβούλευση φορείς και οργανώσεις που αξιοποιούν εθελοντές στην προσφορά υπηρεσιών για παιδιά, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, προβληματισμούς και εμπειρίες και να σχεδιαστούν εργαλεία εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το περιεχόμενο της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν.2101/92) και τη δεοντολογία που απορρέει από αυτήν. Στη συνάντηση πήραν μέρος 47 εκπρόσωποι δημοσίων φορέων και μκο. Διαβάστε περισσότερα για την ανοικτή διαβούλευση και τα σχετικά πρακτικά (26.5.2011).

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συγκρότηση 9μελούς Επιστημονικής - Συντονιστικής Επιτροπής της δράσης από τους εξής φορείς και οργανώσεις: Συνήγορος του Πολίτη / Συνήγορος του Παιδιού, ΕΛΙΖΑ - Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, ΕΛΕΠΑΠ και Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Κέντρο Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα», Όμιλος Εθελοντών – Γωνιά του Παιδιού, Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Το Χαμόγελο του Παιδιού. Η Επιτροπή ανέλαβε την προετοιμασία διαδραστικού σεμιναρίου επιμόρφωσης και την επεξεργασία βιβλιογραφικού υλικού.  

Σεμινάριο-εθελοντισμός-2012Ακολούθησε διήμερο σεμινάριο (14-15.6.2012) στο οποίο έλαβαν μέρος 55 στελέχη δημοσίων φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, υπεύθυνα στον τομέα παροχής εθελοντικών υπηρεσιών σε παιδιά σε 35 φορείς. Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προβλέψεις της Σύμβασης, οι πρακτικές και οι εμπειρίες των φορέων που αναπτύσσουν εθελοντικές δραστηριότητες για παιδιά, και πληροφορίες σχετικά με την πιστοποίηση και δικτύωση των δημοσίων φορέων και των μκο. Διαβάστε περισσότερα για το σεμινάριο και τις παρουσιάσεις φορέων και μκο. Δείτε επίσης τα ερωτηματολόγια και τις απαντήσεις 42 στελεχών από 34 φορείς, υπηρεσίες και μκο και 119 εθελοντών σε 20 φορείς.  

Η Επιτροπή επεξεργάστηκε προτάσεις και τις ιδέες που αναδείχθηκαν σε αυτές τις συναντήσεις και στα ερωτηματολόγια. Προϊόν αυτής της ανταλλαγής, είναι ο Οδηγός "Εθελοντισμός και Δικαιώματα του Παιδιού".