Προσωπικά εργαλεία

Νέα επίσκεψη του Συνηγόρου στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα

Στις 8.5.2012, ο Συνήγορος επισκέφθηκε και πάλι το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα, όπου ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατούμενων νέων. Ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος και ειδικοί επιστήμονες μίλησαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων (Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) και συναντήθηκαν με τη Διευθύντρια, την κοινωνική υπηρεσία και τον αρχιφύλακα των φυλακών.

Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε και πάλι ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός κρατουμένων που συνωστίζονται σε μικρά κελιά με πολλούς να κοιμούνται στο έδαφος, χωρίς στρώματα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ανήλικοι δεν έχουν μέχρι σήμερα διαχωριστεί από τους νεαρούς ενηλίκους και οι προσωρινά κρατούμενοι δεν έχουν διαχωριστεί από τους καταδικασμένους. Στις θετικές εξελίξεις περιλαμβάνονται οι προσπάθειες που γίνονται στα σχολεία για θετική ενεργοποίηση των κρατουμένων σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (ομάδες θεάτρου, ζωγραφικής, σκάκι, μουσικής, περιοδικού κ.α.).

Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αυτοψιών και επισκέψεων (2009, 2010) του Συνηγόρου στις φυλακές Αυλώνα.

Δελτίο τύπου

Αυτοψία στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα – Απρίλιος 2010

Επίσκεψη στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα – Μάιος 2011

Επίσκεψη στη Φυλακή της Κορίνθου για τη διαπίστωση της καταλληλότητάς της σχετικά με την προοπτική μετατροπής της σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων 15-18 ετών