Προσωπικά εργαλεία

Ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ζητούν οι Ευρωπαίοι Συνήγοροι του Παιδιού

Την ανάγκη διασφάλισης του δικαιώματος όλων των παιδιών για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση τονίζει σε δημόσια θέση που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Στο ENOC συμμετέχουν 41 ανεξάρτητες αρχές από 34 χώρες της Ευρώπης και αναγνωρίζεται πλέον ως θεσμικός συνομιλητής των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα διασφάλισης δικαιωμάτων των παιδιών. 
 

Στο 20o Ετήσιο Συνέδριο, που διεξήχθη στις 20-22.9.2016, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 35 ομόλογους θεσμούς σε χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος. 

ENOC2016Το φετινό θέμα του συνεδρίου ήταν "Ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση". Ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες από διεθνείς και Ευρωπαϊκούς θεσμούς και οργανώσεις (ΟΗΕ, Unesco, Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κα) παρουσίασαν ειδικά θέματα εκπαίδευσης. Παράλληλα έγιναν εργαστήρια και για άλλα θέματα, όπως τα παιδιά που μετακινούνται, το δικαίωμα στη συμμετοχή, η φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, το σύστημα υγείας για παιδιά, τα παιδιά στα ιδρύματα, η ψηφιακή επικοινωνία κλπ.

ΜεENOC2016-2 την αφορμή της συμπλήρωσης 20 χρόνων λειτουργίας του ENOC, ο κος Μόσχος παρουσίασε τις σημαντικότερες στιγμές και ενέργειες του Δικτύου στην εικοσαετία.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε ταινία με θέμα την ισότητα στην εκπαίδευση που δημιουργήθηκε με τη συνδρομή εφήβων από 6 χώρες (Γαλλία, Γεωργία, Κύπρος, Σκωτία, Μάλτα, Ελλάδα). Οι έφηβοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για το δικαίωμα όλων των παιδιών στις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και δημιούργησαν ένα βίντεο 30', συμμετέχοντας στην κινηματογράφηση και στο μοντάζ, καθώς και ένα "making of" από τα γυρίσματα στο οποίο μιλάνε για τα κίνητρα συμμετοχής τους στη δράση. Η ομάδα εφήβων συμβούλων του Έλληνα Συνηγόρου του Παιδιού διάλεξε να μιλήσει ιδιαίτερα για τις τέχνες, τις διακρίσεις, την αναπηρία και τη συμμετοχή των προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση. ENYA2016

Η 20η Γενική Συνέλευση του ENOC υιοθέτησε Δημόσια Θέση με τίτλο "Ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση". Παρά τις διαφορετικές πρακτικές κάθε χώρας, τα μέλη του Δικτύου συμφώνησαν σε 11 συστάσεις προς τις εθνικές κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι συστάσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών που μετακινούνται, τα οφέλη της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας, την πρόωρη σχολική εγκατάλειψη, την ίση πρόσβαση των παιδιών στη δημιουργία και την έκφραση μέσα στο σχολείο, την ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, την ανάγκη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην ισότητα των ευκαιριών.     

Διαβάστε περισσότερα:

Δημόσια θέση του ENOC "Ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση"

Παρουσίαση "20 years of ENOC - European Network of Ombudspersons for Children"

Για τη δράση συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων Συνηγόρων του Παιδιού (ENYA) το 2016

Πρόγραμμα, φυλλάδιο και παρουσιάσεις των εργαστηρίων και της ολομέλειας του 20ου Ετήσιου Συνεδρίου του ENOC.

Δελτίο Τύπου Συνηγόρου του Πολίτη