Προσωπικά εργαλεία

Εκδήλωση για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν στα ιδρύματα

Στα δικαιώματα των παιδιών που ζουν μακριά από μακριά από τις φυσικές τους οικογένειες, αφιέρωσε φέτος ο Συνήγορος την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού και διοργάνωσε στις 23 Νοεμβρίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, εκδήλωση με θέμα «Σε αναζήτηση της φροντίδας και της συμμετοχής: Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν στα ιδρύματα».

Στις 20 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν 26 χρόνια από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το άρθρο 20 της Σύμβασης προβλέπει ότι το παιδί που δεν ζει με την οικογένειά του ή αυτή δεν μπορεί να το φροντίσει, δικαιούται ειδική προστασία και βοήθεια εκ μέρους του Κράτους, μέσα σπό θεσμούς εναλλακτικής φροντίδας όπως είναι η αναδοχή ή, σε περίπτωση ανάγκης, η τοποθέτηση σε ένα κατάλληλο για την περίσταση ίδρυμα, στο οποίο πρέπει να απολαμβάνει πλήρως τα δικαιώματά του. Δυστυχώς, λόγω της απουσίας πολιτικής και μέριμνας για την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στην ιδρυματική φροντίδα, εκτιμάται ότι στη χώρα μας περίπου 3.000 παιδιά παραμένουν σε ιδρύματα, και μάλιστα κατά μέσο όρο περίπου 7 χρόνια, ενώ σε ανάδοχες οικογένειες που υποστηρίζονται από την πολιτεία, τοποθετούνται γύρω στα 20 με 30 παιδιά ετησίως.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η Ειδική Έκθεση «Τα Δικαιώματα των Παιδιών που ζουν στα Ιδρύματα: Διαπιστώσεις και προτάσεις του Συνηγόρου για τη λειτουργία των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας» και συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην παιδική προστασία, η εξωοικογενειακή φροντίδα παιδιών και εφήβων με αναπηρίες και με αυξημένες ανάγκες υποστήριξης και η προώθηση εναλλακτικών λύσεων στην ιδρυματική φροντίδα.

Η εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 150 άτομα, εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων της Πολιτείας και των διοικήσεων ιδρυμάτων παιδικής προστασίας και επαγγελματίες του χώρου της παιδικής προστασίας.

Περισσότερα:

Δελτίο Τύπου

Πρόσκληση

Πρόγραμμα

Δείτε παρακάτω την παρουσίαση του Βοηθού Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σχετικά με την ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου για το 2014 και την Ειδική Έκθεση για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα. (Ολόκληρη η παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης της Αρχής εδώ).